"Moskva da zaštiti imovinu koju je dala SPC u Crnoj Gori" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Moskva da zaštiti imovinu koju je dala SPC u Crnoj Gori”

Potpredsednik ruske Dume Sergej Baburin, pozvao je Moskvu da Rusija zaštiti ono što je u Crnoj Gori dala srpskim crkvama i manastirima.

Baburinova izjava je u zvaničnoj Podgorici ocenjena kao grubo mešanje u unutrašnje stvari Crne Gore.

“Rusija mora prekinuti politiku nemešanja u tok istorije i ukazati da su ruski carevi (čitaj – država) i privatni dobrotvori (čitaj – rusko društvo) davali novac hramovima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a ne antiruskim vlastima današnje Crne Gore. Mora zahtevati vraćanje te imovine Rusiji, a ruski narod će odlučiti ko u Crnoj Gori treba da tom imovinom raspolaže”, naveo je Baburin.

On ističe da Rusija treba da od Podgorice zahteva i povratak relikvija koje se nalaze na Cetinju – desnice Sv. Jovana Krstitelja i čestice Krsta Gospodnjeg, koje se tamo nalaze nezakonito, posle njihove privremene evakuacije 1918. iz Petrograda.

“Ako je njihovo posedovanje od strane Srpske pravoslavne crkve i moglo da se smatra bratskim činom, onda će njihova plenidba od sadašnje rusofobske vlade biti vrhunac bezakonja i greha!”, poručio je Baburin.

Baburin smatra i da zvanična Moskva treba da pita Beograd zašto je pasivan I ćuti na takve drske, nasilne i nepravedne progone Srpske pravoslavne crkve.

Najzad, Baburin ističe da Rusija treba da zahteva od Podgorice povratak relikvija koje se nalaze na Cetinju – desnice Sv. Jovana Krstitelja i čestice Krsta Gospodnjeg, koje se tamo nalaze nezakonito, posle njihove privremene evakuacije 1918. iz Petrograda.

B92

Danas objavljeno

Ursula fon der Lejen “traži” dodatna istraživanja: Evropa zna dovoljno o omikron varijanti da bude zabrinuta

M.

Podrška Putina i Rusije

M.

Naoružani muškarac ispred sjedišta UN-a se mirno predao policiji

M.

Ostavite komentar