17. Marta 2019.

Moskva će tražiti odštetu od Kijeva za loše upravljanje Krimom

Big Portal

“Iznijećemo naš stav na svim međunarodnim i interparlamentarnim konferencijama i forumima. Međunarodna zajednica treba da shvati da je Krim bio na velikom gubitku tokom 23 godine koliko je bio dio Ukrajine”, naglasio je Slutski.

Predsjedavajući ruske Dume Vjačeslav Volodin sugerisao je ranije da će iskoristiti institucije Evropskog parlamenta kako bi primorao Kijev da nadoknadi gubitke Krima tokom perioda dok je ta teritorija bila pod kontrolom Ukrajine, prenosi TASS.

Predsjednik Krima Sergej Aksjonov izjavio je da će zajednička grupa koju čine deputati Dume i regionalnog parlamenta u aprilu početi sa procjenom štete.

Stanovništvo Republike Krim i Sevastopolja odbilo je u februaru 2014. godine da prizna administraciju koja je poslije nemira i puča u Ukrajini došla na vlast.

Krim i Sevastopolj usvojili su deklaracije o nezavisnosti 11. marta 2014. godine, a potom je 16. marta održan i referendum čiji su rezultati pokazali da 96,77 odsto stanovništva želi da se ovi regioni otcijepe od Ukrajine i prisajedine sa Rusijom.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je Sporazum o prisajedinjenju 18. marta 2014. godine.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare