1. Novembra 2021.

Morison: Nisam lagao Makrona o podmornicama

Big Portal

Ta optužba je dovela do eskalacije spora u odnosima dvije zemlje usljed iznenadnog australijskog otkazivanja sporazuma sa Francuskom, podsjeća agencija Rojters.

Australijski vicepremijer Barnabi Džojs sugerisao je da je Francuska preterano reagovala.

  • Pa nismo ukrali neko ostrvo, nismo uništili Ajfelov toranj, to je bio ugovor – izjavio je danas Džojs.
  • Ugovori imaju odredbe i uslove, a jedan od tih uslova i prijedloga je da možete da izađete iz ugovora. Izašli smo iz tog ugovora – dodao je Džojs.

Australija je u septembru odustala od petogodišnjeg sporazuma, vrijednog 90 miliona australijskih dolara (66 miliona američkih dolara) sa francuskom kompanijom “Naval Grup“, u većinskom državnom vlasništvu, o proizvodnji 12 konvencionalnih dizel-električnih podmornica.

Umjesto toga, Australija je sklopila savez sa Britanijom i SAD s cijem preuzimanja flote od osam podmornica na nuklearni pogon izrađenih uz pomoć američke tehnologije.

Makron je juče u Rimu izjavio australijskim novinarima, gdje je zajedno sa Morisonom prisustvovao samitu Grupe 20, da je nova alijansa “veoma loša vijest za kredibilitet Australije i veoma loša vijest za povjerenje koje veliki partneri mogu imati u Australiju””.

Odgovarajući na novinarsko pitanje da li misli da ga je Morison lagao, Makron je odgovorio: “Ne mislim, znam”” da je lagao.

Morison je rekao da nije lagao Makrona, dok su visoki ministri australijske vlade kritikovali francuskog lidera zbog eskalacije spora kroz ličnu uvredu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare