6. Maja 2022.

“Moraću da podržim treći entitet iako je to ekstrem”

Big Portal

On je ponovio da problem izbora u BiH, ako to bude potrebno, treba rješiti blokadom ulaska Švedske i Finske u NATO, za šta očekuje podršku Plenkovića, koji se još nije odazvao na Milanovićev poziv da održe sjednicu Savjeta za nacionalnu bezbjednost, prenijela je Hina.

“Ja samo čekam da on krene da sprovodi ono što ja govorim da treba, ja ću se maknuti istog trena. Njemu će tapšati u Livnu. Ali onda mu neće tapšati u Briselu, jer on mora tamo da ode i pokloni se”, izjavio je Milanović.

Hrvatskoj kao članici NATO i EU smeta i zabrinuta je zbog stanja u BiH, kaže Milanović i upozorava da ono sigurno može da izmakne kontroli.

To je, smatra, opravdani bezbjednosni interes, te dodaje da “to prijeti u ovom trenutku više nego što Rusija prijeti Finskoj”.

Milanović je ranije kazao da treba blokirati ulazak dvije nordijske zemlje u NATO ako se prije toga ne obavi reforma izbornog sistema u BiH i onemogući brojnijim Bošnjacima da preglasaju Hrvate na izborima zakazanim za oktobar.

On se obrušio i na predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića kojeg je optužio za oholost zbog izjave da Plenković ima veze i prijatelje u Briselu pa sređuje dolazak visokih zvaničnika EU.

Milanović je naveo da Izetbegoviću “neko drži leđa” ako može da izjavi da mu se “baš fućka što dolazi predsjednica Evropske komisije”.

“Prvo, Plenković nema veze u Briselu niti ja imam veze u Briselu, Plenković je premijer punopravne članice Evropske unije. Imamo status i taj status moramo koristiti i ja ću se žestoko svim institucionalnim sredstvima boriti da taj problem bude pred nosom, ali dovoljno izoštren svima u Evropi i svijetu”, kazao je Milanović, dodajući da je sada prekasno za dolazak predsednice EK Ursule Fon der Lajen u BiH.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare