"Mora da smo bili pijani kada smo odobrili ovaj automobil" - BIGportal.ba
Auto-moto Noviteti

“Mora da smo bili pijani kada smo odobrili ovaj automobil”

Mercedes-AMG One predstavljen je 2017. godine sa cijenom od 2,27 miliona evra i najavom o proizvodnji samo 275 primjeraka.

Na papiru je sve bilo savršeno, spremno za još jedan budući klasik u Mercedesovoj režiji. Motor iz Forumule 1, benzinac 1.6 V6 koji sa elektromotorima proizvodi više od 1.000 KS, ekipa koja je osvajala višestruke naslove u “najbržem cirkusu na svetu”, neograničeni resursi…

Foto: Mercedes-AMG promo

Mercedes-AMG One predstavljen je 2017. godine sa cenom od 2,27 miliona evra i najavom o proizvodnji samo 275 primeraka.

Pet godina kasnije, koliko je ovih vozila na putevima? Nijedno. Koliko je u procesu isporuke kupcima? Nijedno.

Foto: Mercedes-AMG promo

Razvojni problemi, muke sa WLTP testiranjima, odnosno emisijama štetnih gasova, zaustavili su AMG One pre nego što je krenuo u garaže bogatih kupaca.

“Ljudi iz AMG-a i stručnjaci iz razvojnog odeljenja motora u Formuli 1 došli su kod nas pre otprilike četiri godine i rekli – imamo sjajnu ideju, hajde da stavimo motor Formule 1 u sportski automobil koji će moći da se vozi po javnim putevima. Moraću proveriti zapisnik sa sastanka, ali siguran sam da smo bili pijani kada smo rekli da”, u šali je izjavio direktor Mercedesa, Ola Kalenius, koji je u vreme ključne odluke o proizvodnji hipersportskog automobila bio član Nadzornog odbora.

U Mercedesu su iskreni po pitanju modela AMG One pa o celom procesu razvoja i testiranja snimaju i dokumentarac. Možda se mogu udružiti sa Aston Martinom, koji takođe ima sličnu priču sa modelom Valkyrie.

B92.

Danas objavljeno

Toyotin prvi EV – opozvan

Zeljka

Do kraja godine i specijalni BMW M model

Zeljka

Stellantis zaustavlja proizvodnju u Renu zbog nestašice čipova

Zeljka

Ostavite komentar