Mont Everest: Oborena dva rekorda - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mont Everest: Oborena dva rekorda

Penzionisani advokat iz Čikaga postao je najstariji Amerikanac koji se uspešno popeo na Mont Everest, a žena iz Hongkonga najbrža planinarka na svetu, pošto su se oboje danas vratili sa uspešne misije uprkos lošim vremenskim uslovima koji su ih pratili tokom uspona.

Artur Mjuir (75) krenuo je u osvajanje najvišeg vrha na svetu prošlog meseca i oborio je rekord koji je do sada držao Bil Brk (67).

Cang Jin-hung (45) uspela je da se iz bazanog kampa popne na Mont Everest za samo 25 sati i 50 minuta i tako postala najbrža penjačica na svetu, prenosi AP.

Rekord u brzom osvajanju Mont Everesta drži vodiič Šerpas Lakpa Gelu, koji je uspeo da se popne za samo 10 sati i 56 minuta.

U međuvremenu, Rojters je javio da je na Mont Everest, sa nepalske strane, uspeo da se popne i 46-godišnji Kinez Žang Hong koji je slep i prvi je Azijata i treći u svetu sa takvim hendikepom koji uspeo da ostvari ovakav podvig.

Prvi slepi čovek koji je uspeo da se popne na Everest bio je Amerikanaca Erik Vihenmajer koji sa svojim prijateljem i vodičem Ćijangom Zijem osvojio “krov sveta” 2001. godine.

Danas objavljeno

“Sarmagedon”: Burek sa sarmom izazvao buru na društvenim mrežama

Vanja A

Pop zvijezde Kristina Agilera i Maluma objavili nove singlove

Vanja A

Takmičenje u jedenju luka, šampion pojeo 192 komada i nije zaplakao

Vanja A

Ostavite komentar