Monetarni i finansijski sistem u BiH je stabilan - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Monetarni i finansijski sistem u BiH je stabilan

Monetarni, a time i finansijski sistem u Bosni i Hercegovini je stabilan, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Na računima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH) trenutno se nalazi 5,5 milijardi KM deponovanih od strane komercijalnih banaka i njihovih deponenata. Od toga je 2,7 milijardi KM obavezna rezerva, dok 2,8 milijardi KM predstavlja višak iznad obavezne rezerve.

Saopšteno je da ovo jasno ukazuje na to da je bankarski sistem u zemlji likvidan i ne postoji trenutno potreba za dodatnim smanjenjem stope Obavezne rezerve.

“CBBiH raspolaže dovoljnom količinom gotovog novca konvertibilne marke i novčanicama evra, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede.

Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju i značajna gotovinska sredstva, što je garant ispunjenja svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini”, saopšteno je.

“CBBiH kontinuirano prati situaciju i poduzima sve neophodne mjere u skladu sa svojim ovlaštenjima definisanim zakonom u zaštiti monetarne stabilnosti i domaće valute”, saopštila je Centralna banka BiH.

(BN)

Danas objavljeno

Ruska i kineska vakcina neće biti priznate

M.

U Srpskoj korona potvrđena kod 87 osoba, preminulo šest

M.

Poznat identitet poginulog u saobraćajnoj nesreći kod Laktaša

M.

Ostavite komentar