Monasi godinama upozoravali na neispravnu vodu u Dečanima - BIGportal.ba
Region Vijesti

Monasi godinama upozoravali na neispravnu vodu u Dečanima

Opština Dečani proglasila je danas vanredno stanje zbog sumnje na masovno trovanje vodom oko 900 žitelja koji su zatražili ljekarsku pomoć i dva smrtna slučaja za koja se takođe sumnja da su pruzrokovana trovanjem vodom.

Prema saznanjima “Novosti” na neispravnu gradsku vodu monasi su ukazivali prije nekoliko godina zahtijevajući analizu ali kako nije bilo rezultata od tada koriste isključivo flaširanu vodu.

Iako nadomak svetinje postoji izvor kisele vode, zbog bacanja smeća i iživljavanja Albanaca kraj izvora monasi godinama ne koriste ni tu vodu.

Inače, od oko 1.100 Srba koliko ih je do 1999 godine živjelo, osim monaha u manastiru, u ovoj metohijskoj varošici Srba više nema.

Vanredno stanje, kako su prenijeli mediji na albanskom jeziku objavio je gradonačelnik Dečana, Baškim Ramosaj a sumnja se da je uzrok trovanja neispravna gradska voda iz vodovoda “Hidrodrini”.

Iako se i dalje očekuje odbukcini nalaz preminulih osoba kako bi se tačno utvrdio uzrok smrti dvije osobe, kosovski Institut za javno zdravlje objavio je da su od šest testiranih uzoraka vode iz Dečana u dva uzorka pronađene sumnjive bakterije ali da se tek očekuje laboratorijsko ispitivanje vode.

Danas objavljeno

Zemlja se otvorila i progutala auto

M.

Kubanci na referendumu odobrili gej brakove

M.

Srbija spremila žestok odgovor Briselu

M.

Ostavite komentar