Momak i djevojka slučajno oštetili djelo vrijedno pola miliona dolara - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Momak i djevojka slučajno oštetili djelo vrijedno pola miliona dolara

Južnokorejski par koji je optužen da je oštetio delo američkog uličnog umetnika DžonUana (JonOne poznatog i kao Jon156 ) tvrdi da su mislili kako je u pitanju delo na kome je posetiocima izložbe dozvoljeno da intervenišu.

Raznobojno apstraktno delo dugo sedam i visoko skoro dva i po metra, procenjuje se na pola miliona dolara, a DžonUan ga je pred publikom naslikao 2016. godine u Seulu.

Kada je delo prebačeno u galeriju velikog tržnog centra, prenete su i kantice boje i kistovi koje se takođe smatraju delom umetničke instalacije.

Nadzorne kamere u galeriji snimile su momka i devojku kako koriste izloženu boju i intervenišu na slici, prenosi Rojters.

„Naše osoblje je primetilo da je neko oštetio umetničko delo, pa smo pozvali policiju. Oni su uzeli boju i četku kao dokaz. Odmah smo obezbedili snimke sa nadzornih kamera na kojima se vidi kako mladi par slika i odlazi“, objašnjava Kang Vuk, upravnik Galerije.

Par je uhapšen, ali su pušteni na slobudu jer su nadležni u galeriji odlučili da ne podnose tužbu verujući da se zaista radilo o zabuni.

„Mislili su da to smeju da rade, da je delo otvoreno za učesvovanje i pogrešili su“, navodi Kang.

Galerija je stupila u kontakt sa umetnikom kako bi se dogovorili da li da restauriraju sliku, ali pre toga će svakako ograditi mesto oko slike i postaviti natpis „ne diraj“.

Posetioci izložbe su posle incidenta pohrlili da slikaju oštećeno delo, a Kang ističe da je interesovanje za izložbom poraslo.

Izvor: RTS

Danas objavljeno

Preminula slavna oskarovka i pjevačica čuvenog hita iz filma „Flešdens“

Zeljka

Novi dom za Pedington plišane mede donijete kraljici Elizabeti

Zeljka

Zašto svinje u soliteru nekoga raduju – a druge ozbiljno zabrinjavaju

Zeljka

Ostavite komentar