29. Juna 2020.

Molebni za očuvanje svetinja širom C. Gore

Big Portal

Mitropolija crnogorsko-primorska je saopštila da neće biti oraganizovanih litija nakon što je Nacionalno koordinaciono telo za koronavirus odlučilo da zabrani litije, ali i druge javne skupove.

Ipak, kako bi iskazali nezadovoljstvo zakonom, građani su se okupili ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, a Vijesti pišu da građani ulaze u hram gde je organizovan moleban.

Molebanu u Podgorici prisustvuju i studenti okupljeni oko “Studentske inicijative za odbranu svetinja”, koji su ispred hrama raširili transparent na kojem piše: “Studenti ne daju svetinje”.

Građani u Nikšiću samoinicijativno su krenuli u protestnu šetnju. Prisutni skandiraju “Nikšićani brane svetinje”, “Ustala je Crna Gora, svetinja se branit mora”, javljaju Vijesti.

Tokom molebana doc. dr Dušan Krcunović pročitao je obraćanje u ime 120 doktora nauka, univerzitetskih profesora i magistara u znak protesta usvajanja Zakona.

“Ono što nas je sabralo jeste donošenje tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti; zakona čije usvajanje očigledno ima za cilj da razbaštini našu Mitropoliju i naše eparhije. A sa tim i da nas odvoji od našeg ‘stuba i tvrđave Istine’, od tradicije koja predstavlja vertikalu vjekovnog postojanja naše zajednice”, navodi se, između ostalog, u pismu koje je pročitao Krcunović.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije služio je moleban u manastiru Podlastva u Grblju.

Osim u Podgorici, molebni su organizovani u Budvi, Baru, Danilovgradu, Kotoru, Herceg Novom i na Žabljaku.

(RTCG, VIJESTI, RTS)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare