Mole i zaražene da nastave raditi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mole i zaražene da nastave raditi

Ljekari zaraženi korona virusom u belgijskom gradu Liegeu zamoljeni su da nastave raditi kako bi se izbjegao kolaps sistema.

Oko četvrtine zdravstvenog osoblja u Liegeu zaraženo je korona virusom, a danas je 10 bolnica u tom gradu od zaraženog osoblja zatražilo da nastave raditi ako nemaju simptome.

Čelnik belgijske Udruge medicinskih sindikata, dr. Philippe Devos je rekao da “nemaju izbora” ako žele spriječiti kolaps zdravstvenog sistema u roku od nekoliko dana.

Svjesni su da postoji rizik da zaraze pacijente

Devos je naglasio kako postoji “vidljiv rizik” da bi ljekari i ostalo zaraženo medicinsko osoblje mogli zaraziti pacijente.

U tom gradu na istoku Belgije oko trećina testova ispada pozitivna, što dovoljno govori o ozbiljnosti situacije.

Bolnice prebacuju pacijente u druge zdravstvene ustanove i otkazuju operacije koje nisu hitne prirode. Sve to događa se nekoliko dana nakon što je belgijski ministar zdravstva Frank Vandenbroucke najavio da se zemlja bliži “cunamiju infekcija”, dodavši kako vlasti “više ne kontrolišu situaciju”.

Cijela Evropa se bori s velikim porastom broja zaraženih

Odluka u Liegeu dolazi u trenucima kad se cijela Evropa bori s velikim porastom broja zaraženih korona virusom.

Italija, koja je najteže pogođena na proljeće, zatvorila je teretane, pozorišta i bazene kako bi usporila širenje virusa. U nedjelju je u toj zemlji prijavljeno 21.200 novih slučajeva zaraze.

Italijanska vlada upozorila je da velik porast broja zaraženih stavlja velik pritisak na zdravstvene službe, ali premijer Đuzepe Konte ne želi narediti novi lockdown, za koji kaže da bi bio katastrofalan za ekonomiju.

Teretane i bazeni zatvoreni su i u Belgiji, a trgovine moraju zatvoriti vrata u 20 sati. Maske su obavezne na svim javnim mjestima.

U Francuskoj zvaničnici upozoravaju da bi dnevni broj novozaraženih u toj zemlji mogao biti oko 100 hiljada, što je dvostruko više od službeno potvrđene brojke prenosi Index.

(Agencije)

Danas objavljeno

Ruska PVO odbila napade na Energodar i Zaporožje

M.

Suspendovan pomoćnik načelnika Policijske uprave Banjaluka: Iz MUP Srpske tvrde da je napao policajce u Mrkonjić Gradu

M.

Saobraćajna nesreća kod Laktaša: Biciklista zbrinut u UKC Srpske

M.

Ostavite komentar