Molbe, pritisci i "neučtivo ćutanje" - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Molbe, pritisci i “neučtivo ćutanje”

Nema značajnijih pomaka u odnosima Rusije i Amerike posle samita lidera dve zemlje u Ženevi, rekao je ambasador Rusije u Vašingtonu Anatolij Antonov

Ali, kaže – prošlo je samo desetak dana, On je dodao i da c´e se politika pritisaka Amerike na Rusiju nastaviti.

“Bilo bi nepromišljeno s moje strane da danas govorim o tome da je vec´ došlo do nekih kardinalnih tektonskih pomeranja u rusko-američkim odnosima. Deset dana je prošlo, danas je jedanaesti dan kako sam u Americi”, rekao je ambasador u emisiji na Ju-tjubu „Solovjov lajv“.

Sputnjik podseća da se ambasador posle samita vratio u Vašington, kao i njegov američki kolega u Moskvu, kao rezultat dogovora dvojice predsednika. Oni su, naime, prethodno napustili svoje misije i vratili se u prestonice zbog krize u odnosima dve zemlje.

Prema njegovim rečima, u Moskvi shvataju da c´e se politika pritisaka Amerike na Moskvu nastaviti i to pre svega po pitanju ljudskih prava.

“Za mene je očigledno da c´e politika pritisaka biti nastavljena. Za mene je očigledno da c´e pitanje ljudskih prava imati centralno mesto kada je reč o temama koje c´e remetiti rusko-američke odnose“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u američkom Kongresu postoji konsenzus po pitanju oštrog odnosa prema Rusiji.

Kako je dodao, po povratku u Ameriku uputio je Senatu i Kongresu molbe za susrete ali je kao odgovor dobio ili „ne“ ili „neučtivo c´utanje“.

Rekao je da je imao nekoliko susreta u Beloj kuc´i i Stejt departmentu ali da neke naloge ruskog Ministarstva spoljnih poslova jednostavno nije mogao da ispuni jer ga nisu primili.

Moskva je, kako je rekao, spremna da radi na normalizaciji odnosa sa Vašingtonom.

„Pokušavamo da stvorimo situaciju u kojoj bi bilo teško zaboraviti ono o čemu su govorili naši predsednici. Pokušavamo da u praksi realizujemo ono što su naši lideri demonstrirali. Što se nas tiče, mi smo za to spremni“, rekao je on.

Danas objavljeno

Prevrnuo se autobus u Gornjem Vakufu: Povrijeđeno 16 osoba, od kojih četiri teže

M.

Balaban: Odluka Skupštine Cetinja potpuni nonsens

M.

Pentagon priznao: Napad dronom u Kabulu u kojem je poginulo deset civila bio tragična greška

M.

Ostavite komentar