MOK traži način da vrati Ruse i Bjeloruse u takmičenja - BIGportal.ba
Ostali sportovi Sport

MOK traži način da vrati Ruse i Bjeloruse u takmičenja

Međunarodni olimpijski odbor (MOK) traži način za uključivanje ruskih i bJeloruskih sportista u međunarodna takmičenja.

Želja je da se oni pojave i na Olimpijskim igrama u Parizu 2024, dok sankcije protiv obe države i dalje ostaju na snazi.

Predsednik MOK Tomas Bah u sredu je na konferenciji za medije rekao da se o toj temi opširno raspravljalo na trodnevnom zasedanju Izvršnog odbora.

Pošto je 24. februara ove godine započela ruska ofanziva na Ukrajinu, koju je podržala Belorusija, MOK je kaznio te dve države i preporučio međunarodnim federacijama da zabrane nastup ruskim sportistima ili ga dopuste, ali bez isticanja nacionalnih simbola.

MOK je to nazvao zaštitnim merama, iako se to protivi sloganu ove organizacije o ujedinjavanju.

Olimpijski pokret mora biti snaga ujedinjenja, a ne ona koja će razdvajati“, rekao je Bah.

Moramo da nađemo načine kako da prevladamo ovu situaciju i ostanemo verni svojoj misiji. Sankcije će ostati na snazi, ali moramo da zaštimo integritet međunarodnih takmičenja. Ovo je situacija koju moramo da prevaziđemo. U međunarodnim takmičenjima mora da važi načelo prava i pravednosti za sve“, dodao je predsednik MOK.

Bah je citirao i predsednika Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabu Korosija, koji je prošle nedelje izjavio da “više obećava kad se nacije takmiče na sportskom polju nego kad se nalaze na bojištu”.

Predsednik MOK je rekao da sportisti dve države pod sankcijama “ne smeju da budu kažnjeni zbog poteza svojih vlada, dok god ne podržavaju ratni sukob ili u njemu ne učestvuju”, ali pritom nije dao rok za njihov povratak na međunarodna takmičenja, iako je u nekim sportovima već započeo proces kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu.

B92.

Danas objavljeno

Istorijska pobjeda Partizana

Vanja A

Zvezda zvanično dovela napadača

Vanja A

Tragičar Francuske sa SP: Taj promašaj će živeti sa mnom doživotno

Vanja A

Ostavite komentar