"Moj stav je potpuno suprotan. Ne slažem se" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Moj stav je potpuno suprotan. Ne slažem se”

Predsednik Slovenije Borut Paho izjavio je da je protiv promene granica na Balkanu, kao i da se zalaže za nastavak proširenja EU.

On se danas sastao sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vjosom Osmani.

Slovenački predsednik je izjavio da je sa Osmani razgovarao o predstojećem Samitu lidera Zapadnog Balkana Brdo-Brioni, 17. maja, i da će se tada razgovarati i o nedavno objavljenim “non pejperu”, čiji je sadržaj, kako je naveo, potpuno suprotan njegovom mišljenju, prenosi Kosovo onlajn.

“Ne slažem se sa promenom granica, moj stav o ovome je potpuno suprotan. Želim da ubedim sagovornike na samitu Brdo-Brioni da nastave proces proširenja i reformi. To je istorijska potreba”, rekao je Pahor ponovo komatarišući neslužbeni dokument slovenačkog premijera Janeza Janše.

Pahor je naveo i da je veliki zagovornik dijaloga Beograda i Prištine i da nova vlada u Prištini mora da bude spremna da svom snagom da dijalogu novi zamah, prenosi slovenačka agencija STA.

Predsednik je rekao da su ga odvojeni sastanci sa predsednicima Zapadnog Balkana tokom turneje pred samit naveli da misli da poverenje u evropske perspektive opada i među liderima i među ljudima u regionu, navodi STA.

Prema Pahoru, ovo je delimično povezano sa procesom proširenja koji traje duže nego što su ove zemlje očekivale.

„Mislim da je veoma važno sa aspekta mira, sigurnosti i blagostanja da EU izrazi stav da je proširenje na zapadni Balkan geopolitička potreba“, rekao je, dodajući da EU treba da razume region u celini.

Predsednik Pahor će sutra nastaviti turneju u Beogradu kako bi se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, nakon čega će se u nedelju sastati sa hrvatskim predsednikom Zoranom Milanovićem na Bledu u Sloveniji.

Danas objavljeno

Veliki pozar iznad Igala, vatra se priblizila kućama

V.R.

Francuska postala najveći kupac ruskog prirodnog tečnog gasa: Šta je uzrok?

V.R.

Kineski predsjednik u zdravstvenom riziku

V.R.

Ostavite komentar