"Moj dragi maršale Tito": Kako je šef obaveštajaca CIA pisao doživotnom predsedniku Jugoslavije - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

“Moj dragi maršale Tito”: Kako je šef obaveštajaca CIA pisao doživotnom predsedniku Jugoslavije

Amerikanci, kao i uostalom sovjetski špijuni u britanskim redovima i Titovi partizani, igrali su duplu igru. Isti direktor OSS-a, Vilijam Donovan, poslao je malo posle Mekdauelove misije i jednu obaveštajnu misiju u Titove redove.

Pod oznakom “Top sikret”: “Tito će biti eliminisan za tri nedelje i Hrvati će uraditi posao”
“Prestani da šalješ ubice na mene… Poslaću jednog u Moskvu na tebe, neće mi trebati drugi”
Donovan je poslao i prateće pismo koje se nalazi u arhivama CIA pod šifrom “RDP13X00001R000100200007-5”.

Pismo je poslato 10. jula 1944, a Donovan ga započinje rečima “Moj dragi maršale Tito” i dalje ga obaveštava da je pukovnik Teodor Holdahl određen da bude Donovanov lični predstavnik u Titovom glavnom štabu, piše Nedeljnik.

“Nadam se da će pukovnik Holdahl biti od pomoći u tvojoj borbi protiv neprijatelja. On će me potpuno savetovati o razvoju događaja u zemlji i lično će tebi objasniti ciljeve koje tražimo da ostvarimo. Verujem da će biti od pomoći u osvajanju konačne pobede”, napisao je Donovan Titu.

Pismo se završava rečima: “Molim te, budi uveren da je naša želja da potpuno sarađujemo sa tobom u našim zajedničkim poduhvatima”.

Ipak, vidi se dalje iz dokumenata, Tito je saznao da Amerikanci imaju misiju kod Mihailovića, zbog čega je uputio formalan protest, ali i naredio svojim trupama da budu rezervisane prema OSS-u i ograniče im pristup informacijama.

Formalni protest Tita upućen je Amerikancima 5. septembra 1944, i u njemu je napisano da protestuje protiv snabdevanja četnika od strane savezničkih snaga. Zabeleženo je da je to saznanje uzrokovalo hladniji odnos partizana prema američkoj misiji.

Tito je zatim od Amerikanaca informisan da su oficiri za vezu kod Mihailovića povučeni i da je njihova misija bila isključivo usmerena na obaveštajne podatke i spasavanje oborenih pilota.

Nije dakle bilo reči o snabdevanju, kako je Tito mislio, a Amerikanci su ga dodatno obavestili i da to “nije bila zvanična misija”.

Iz daljeg izveštaja vidi se i zašto su Tito i sve veće teritorije pod njegovom kontrolom bili važni Amerikancima: Jugoslavija je bila početna baza za penetraciju u zemlje zapadne Evrope. Njihovo kretanje sada je bilo zaustavljeno.

Kada je misija “Rendžer” kod Mihailovića povučena, Tito je dozvolio njihovo dalje kretanje, pa su Amerikanci iz jugoslovenskih baza, sredinom septembra 1944, počeli da špijunski penetriraju u Austriju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Rumuniju i na taj način kreću sa ozbiljnijom borbom protiv nacista u tim zemljama.

Danas objavljeno

Ko je majka, a ko ćerka? Ova žena potrošila je 50 hiljada evra na operacije

Zeljka

Kakva ljubav: U braku su 67 godina, susret poslije 8 mjeseci izmamio suze

Zeljka

Četvoro djece princa Filipa biće u pratnji kovčega

Zeljka

1 Komentar

jovanovic 1 Maja, 2019 at 11:04 am

E pa cesto se zapitam pobogu pa zasto nas (ako nas svi drugi mrze)i Amerikanci toliko mrze?Znaci kada je Tito rekao Rusima NJET onda su nas Ameri voleli vise nego sami sebe.Pomislili su e sada su oni nasi jer sta su oni znali tada sta je to Nesvrstanost.A kada im je receno NOO onda su se nasli u cudu.Naravno da su sve moguce i nemoguce pokusavali da nas pridobiju ali im to nije uspelo do danasnjega dana.Ma da ove druge republike misle da njih volu Ameri a samo Srbiju mrze VARAJU SE.Neka samo zapitaju Vedranu Rudan ona ce im to tako lepo i istinito objasniti.

Odgovori

Ostavite komentar