Mohamed Ben Sulajem je novi šef FIA - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Mohamed Ben Sulajem je novi šef FIA

Mohamed Ben Sulajem izabran je za novog predsjednika Međunarodne automobilske federacije (FIA) i na toj poziciji će zamijeniti Žana Tota. Njegovo imenovanje na čelo tela koje upravlja međunarodnim auto-moto sportom, ali i vodi računa o promovisanju bezbejdnosti na putu, uslijedilo je samo nekoliko dana nakon kontrovetznog završetka sezone Formule 1.

Ben Sulajem (60) je dobio 61,6 odsto glasova u Generalnoj skupštini FIA i porazio Britanca Grejema Stokera, koji je bio Totov zamenik. Stoker je dobio 36,6 odsto glasova.

Ben Sulajem je prvi predsednik FIA koji nije iz Evrope. Rođen je u Dubaiju i 14 puta je bio reli šampion za Bliski istok. Prethodno je obavljao funkciju potpredsednika za mobilnost i turizam u FIA. Na čelu federacije za auto-moto sport Ujedinjenih Arapskih Emirata je od 2006. godine.

Među obećanjima koja je dao za svoj predstojeći četvorogodišnji mandat su razvoj automobilskog i moto sporta, uvođenje najbolje prakse u upravne strukture i jačanje diverzifikacije i inkluzije.

U njegovom timu su Fabijana Eklston, supruga bivšeg šefa Formule 1 Bernija, koja će predstavljati Južnu Ameriku, i Škotlanđanin Robert Rid, suvozač reli šampiona Ričarda Bernsa, koji je kandidat za zamenika predsednika za sport.

Tot, nekadašnji šef Ferrarijevog Formula 1 tima, koji je nasledio Maksa Mozlija, morao je da se povuče jer je odslužio maksimalna tri mandata.

Izvor: Nacionalnaklasa

Danas objavljeno

AC Schnitzer pripremio policijski BMW i4 M50

Zeljka

Stigao je Mercedes-AMG S 63 E Performance: Savršen spoj luksuza i performansi

Zeljka

Preživio udes u Ferrariju pri brzini od 300 km/h!

Zeljka

Ostavite komentar