Moguće zatvaranje hrvatske granice za turiste iz Slovenije - BIGportal.ba
Region Vijesti

Moguće zatvaranje hrvatske granice za turiste iz Slovenije

Bojana Beović, vodeći slovenački infektolog, u razgovoru za mariborski Večer rekla je da se ozbiljno razmatra zatvaranje granice s Hrvatskom za slovenske turiste.

Ona savjetuje slovenačkim turistima da budu izuzetno oprezni u Hrvatskoj, da se drže sigurne udaljenosti, nose maske, dezinfikuju ruke i stalno provjeravaju pojavu mogućih simptoma bolesti. Ne savjetuje nikako boravak tamo gdje ima puno ljudi.

Vlada Slovenije sinoć se sastala kako bi se raspravljalo o novim mjerama za pripremu obrane od drugog vala korona virusa, a jedna od tema rasprave bila je – Hrvatska.

– Virus se razbuktao u cijeloj državi i sa obzirom na broj slučajeva, Hrvatska polako ispunjava uslov da postane tzv. žuta zona. Naravno, to bi značilo da slijede nova ograničenja – rekla je Beović koja je na kraju otkrila koje je njeno mišljenje o cijeloj situaciji, prenosi Avaz.
– Moje je mišljenje da bismo za nekoliko dana trebali razmotriti zatvaranje granice sa Hrvatskom za slovenske turiste. Situacija je riskantna. Ako granica i dalje ostane otvorena, situacija će se pogoršati i možemo očekivati ​​drugi talas epidemije. Ako se poveća broj infekcija u Sloveniji, postaćemo opasni i za druge zemlje – kazala je.

Prema riječima Beović, jedan od najgorih mogućih scenarija je da se broj zaraženih u dvije sedmice može povećati za čak četiri puta.

Tradicionalno, za vrijeme godišnjih odmora, na slovensku i hrvatsku obalu slijeva se mnoštvo turista.

Danas objavljeno

Ruska policija uhapsila više od 3.000 demonstranata koji podržavaju Navaljnog

D

Portugal danas bira predsjednika uprkos teškoj situaciji zbog pandemije

D

Državljani BiH od danas ne mogu u Njemačku bez negativnog PCR testa i 10-dnevnog karantina

M.

Ostavite komentar