12. Augusta 2021.

Moguće sankcije protiv političara koji podrivaju Zapadni Balkan”

Big Portal

Nelson je ovo rekao u intervjuu Al Jazeere na pitanje – Da li su moguće snažnije sankcije protiv nekih političara u BiH?

“Predsjednik Bajden je jasno naveo da smo mi prepoznali izazove na Zapadnom Balkanu kao ozbiljne. Interesi SAD su takvi da ovaj region nastavi da napreduje sa demokratskim državama, transparentnim liderstvom, vladavinom prava i napretkom ka evropskoj zajednici. Predsjednik je takođe nama jasno istakao šta je to što podriva takvu vrstu napretka i kao što je jasno naveo, sankcije su jedno od sredstava koje ćemo koristiti protiv onih koji podrivaju napredak na Zapadnom Balkanu”, rekao je Nelson.

On je rekao da podrivanje napretka, po proširenoj definiciji koju je dao Bajden, uključuju i podržavanje koruptivnih radnji, a sankcije su, kako navodi, sada moguće i protiv onih koji pružaju podršku onima koji podrivanju napredak Zapadnog Balkana.

On je rekao da SAD podržavaju Dejtonski sporazum i u tome su odlučni.

“Dejtonski sporazum je garant teritorijalnog integriteta i suverniteta BiH, koja se sastoji od dva entiteta i tri naroda i ostalih. Naša podrška Dejtonskom sporazumu je utemeljena i nastavlja se dalje”, kazao je Nelson.

Naglasio je da Dejtonski sporazum i Ustav BiH ne nude mogućnost razdvajanja i da bi bilo kakvo podrivanje Dejtonskog sporazuma izazvalo posljedice.

Da li je Dodik (Milorad) relevantan politički sagovornik za vas, vašu administraciju sa kojom treba da gradi BiH i približi je evropskim vrijednostima, Nelson je odgovorio da zapaljiva retorika koja izaziva na podjele nije prihvatljiva.

“Optužbe protiv cijelog jednog naroda, o bilo kojem da se radi, je neprihvatljiva. Retorika koja još više naglašava podjele među ljudima ove zemlje je opasna i ja kažem i više ljudi treba da kaže: – Dosta je, ovdje se mora stati!

Osvrćući se na nametnute amandmane na Krivični zakon BiH, koje je donio bivši visoki predstavnik u BiH, Nelson je rekao da su se amandmani desili nakon dugotrajne eskalacije u smislu veličanja ratnih zločinaca.

(BN)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare