19. Novembra 2022.

Moguće izbacivanje iz škole: Slijede sankcije za učenike koji su maltretirali nastavnicu

Big Portal

Ministar prosvjete Branko Ružić izjavio je da ne postoji opcija da se ne reaguje na nasilje u školama, te da će djeca iz Trstenika biti najstrožije kažnjena moguće je i izbacivanje iz škole.

– Svaki put smo reagovali na nasilje. Ponavljam, kao društvo nije nam cilj samo da kaznimo i odbacimo, već da adekvatno reagujemo pojačanim vaspitnim radom i prevencijom da se nasilje više ne ponovi – rekao je Ružić za Kurir.

Kako je naveo, statistika koju dobija Ministarstvo prosvjete od škola ne pokazuje alarmantno veći porast nasilja.

– Trudimo se da zaustavimo nasilje, ali moramo imati u vidu da njegov uzrok ne mora biti u školi. To nikako ne znači da se time ne treba baviti, niti da ijedan nasilni akt ne gledamo kao poziv da nešto promijenimo u sistemu ako ne valja. I to je i poenta budućeg rada Ministarstva prosvjete – da se time kontinuirano bavimo i sagledamo normativni okvir po kojem se postupa u ovakvim slučajevima i da vidimo na koji način da utegnemo sistem, uvedemo veći red i oštrije sankcije ako je potrebno, ali i da podršku koja je dobro osmišljena, ako treba, osnažimo i bolje koordiniramo – rekao je, između ostalog Ružić.

Kako je pojasnio koje će biti mjere koje će on kao ministar preduzeti, kako bi se vratilo dostojanstvo profesiji prosvjetnih radnika, kaže da “svaki propis, sankcije za nepoštovanje reda u školi, pa i za donošenje mjera o nasilniku i žrtvi nasilja biće pregledani i utegnuti kako bismo podigli poštovanje nastavnika”, rekao je Ružić.

Podsjetimo, nezapamćeni skandal dogodio se prije nekoliko dana u Tehničkoj školi u Trsteniku. Učenici su za vrijeme časa dok su razgovarali sa profesorkom, izvukli stolicu na kojoj je sjedela, pa je nesrećna žena završila na podu učionice.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare