Moguća istraga zbog Trampovog poziva - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moguća istraga zbog Trampovog poziva

Tužioci, advokati, pravni eskperti i neki zvaničnici pozvali su da se sprovede krivična istraga kako bi se utvrdilo da je li Tramp prekršio zakone.

I to zakone o izbornim prevarama kada je u subotu telefonom pozvao zvaničnike u Džordžiji da “pronađu” 11.870 glasova koji bi izborni rezultat u ovoj državi preokrenuli u njegovu korist, javlja Si-En-En.

Iako put do saveznog krivičnog postupka protiv aktuelnog predsednika ne bi bio jednostavan, zvaničnici u Džordžiji navode da država razmatra sprovođenje ozbiljne istrage o ovom slučaju koji je već prosleđen Federalnom istražnom birou (FBI).

I dok je realizacija istrage možda ipak moguća, druga stvar je dokazivanje Trampove namere da počini krivično delo, navodi američka televizija.

Aktuelni predsednik SAD bi se najverovatnije suočio sa porotom ukoliko bi bio optužen, a tužioci bi morali da dokažu šta je on tačno mislio u tom pozivu.

Krivično gonjenje bivših predsednika u SAD je nečuveno u moderno vreme, a predsedništvo ima ogromnu moć koja štiti Trampa, dodaje Si-En-En.

Novoizabrani predsednik Džozef Bajden je nagovestio da bi želeo da zemlja krene napred, a ne da se zadržava na skandalima iz vremena Trampovog mandata, kao i da će odluke prepustiti Ministarstvu pravde.

Ukoliko bude pokrenut, slučaj protiv Trampa bi mogao da potraje.

“U slučaju da on zaista pobedi na izborima putem prevare, dokazivanje njegove namere mogao bi da bude težak zadatak za tužilaštvo”, konstatuje još američka televizijska mreža Si-En-En.

(Tanjug)

Danas objavljeno

“Sirija, Libija, Irak, Jugoslavija; Počnite od sebe”

M.

Slovenija uoči praznika uvela nove zabrane

M.

Zemljotres na Svetoj gori

M.

Ostavite komentar