Republika Srpska / BiH Vijesti

Mogu li Željeznice Srpske biti održiv privredni subjekt

Očuvati “Željeznice Republike Srpske” kao cjelinu koja će biti održiv privredni subjekat, poruka je sa današnjeg sastanka sindikata, generalnog direktora “Željeznica” i resornog ministra. Sindikat traži najbolje rješenje za 320 radnika koji će ostati bez sadašnjih radnih mjesta.

Prema dogovoru sa Svjetskom bankom, “Željeznice Republike Srpske” obavezale su se da će smanjiti broj radnika na 2.100, kaže generalni direktor Slavko Gligorić i objašnjava da je sporan status 320 radnika, većinom invalida rada iz rata.

“Ne želimo nijednog momenta da ih ugrozimo, želimo da nađemo najbolje rješenje. Imamo radnike koje možemo zaposliti na nekim drugim zanimanjima. Status ratnih vojnih invalida ćemo riješiti u saradnji sa Ministarstvom za boračka pitanja. Imamo mogućnosti da radnicima koji su pred penzionisanje otkupimo dio staža, tako da nikoga ne ostavimo bez posla”, kaže Gligorić.

Sindikalci “Željeznica Srpske” tvrde da bi bilo pogubno cijepati preduzeće na više nezavisnih cjelina, jer, kako tvrde, to može ugasiti ovo strateško preduzeće.

“Restrukturisanje treba da teče u smjeru holdinga, tako da ne dođe do razdvajanja firme, rekao je Jelenko Dobraš, predsjednik Sindikata željezničara Republike Srpske.

Generalni direktor “Željeznica” slaže se sa radnicima da se ne smije, kako kaže, ovako mala željeznica sa 420 kilometara podijeliti u tri segmenata, u tri preduzeća koja sigurno, ističe Gligorić, ne bi mogla opstati na tržištu.

Resorni ministar Đorđe Popović tvrdi da se ne ide u tom pravcu.

“Ono što se traži u skladu sa evropskim direktivama jeste odvajanje operacija i infrastrukture. To je ono što se traži već godinama i svoditi to na nivo podjela, na organizovanje više preduzeća je kažnjiva spekulacija”, kaže Đorđe Popović, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske.

Ministar tvrdi da je smanjenje broja radnika u rukama uprave i sindikata, te da to neće biti, kako kaže, ključan problem.

“Ono što više opterećuje je disproporcija između onoga šta je neophodno da bi sistem funkcionisao i profesionalne kompetencije zaposlenih”, kaže Popović.

Restrukturiranje “Željeznica Srpske” ima za cilj stvoriti održiv privredni subjekat, tvrdi Popović i obećava da će sve odluke koje budu donesene biti u dogovoru sa sindikatom i upravom ovog preduzeća.

BN TV

Danas objavljeno

Haos u Beogradu: Desničari ispred Skupštine Srbije zasuli policiju flašama i bakljama

M.

Haos u Novom Sadu: Molotovljevim koktelima na Gradsku kuću; okupljeni se razbježali pred policijom

M.

Hrvatska i danas razmatrala uvođenje novih mjera za BiH

D V

Ostavite komentar