Mogu li ti psi produžiti život? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mogu li ti psi produžiti život?

Sve te jutarnje i večernje šetnje sa kućnim ljubimcem donose dugoročne benefite, pokazuje statistika.

Jedan od najboljih dokaza da pas može produžiti životni vijek vlasnika, potiče od istraživanja koje su  objavili kanadski naučnici, koji su zajedno sakupili 10 studija u kojima je kolektivno učestvovalo više od tri miliona ljudi.

Pexels

Pokazalo se da je vjerovatnoća za 24% manja da će ljudi, koji su imali pse za kućne ljubimce tokom desetogodišnjeg istraživanja umrijeti, u odnosu na one bez psa. Ovo istraživanje nije pokazalo tačno kako posjedovanje psa produžava život. Ali, statististika nikada ne laže.

Pexels

Istraživači pretpostavljaju, da je jedan od glavnih razloga fizička aktivnost, koju psi unose u živote svojih vlasnika, najčešće u vidu svakodnevnih šetnji.

Pexels
IuteCredit

Ali, napominju da je interpretacija rezultata veoma kompleksna. Još jedno tumačenje se svodi na to, da su vlasnici pasa više naklonjeni zdravijem načinu života i redovnom vježbanju.

Pexels

Međutim, postoje dokazi da pas u domovima smanjuje verovatnoću, da će vlasnici dobiti alergije. U protekloj deceniji, nekoliko istraživanja proučavalo je učestalost alergija u kućama sa i bez kućnih ljubimaca. Jedna od najnovijih studija, koju je 2019. godine, objavio međunarodni istraživački tim, pokazala je da posjedovanje psa u kući, smanjuje rizik od astme kod djece, a mačka smanjuje rizik od ekcema.

Pexels

Pored ovih razloga, ono što je definitivno je da psi utiču i na smanjenje stresa kod vlasnika i unose više radosti u svakodnevni život.

Izvor: sciencefocus.com

Ultra.ba

Danas objavljeno

Georgina je prije Ronalda bila čistačica, a život joj je obilježila strašna tragedija

Vanja A

Znate li koliko je veliko i teško srce plavog kita?

Vanja A

Pogledaj najavu za film “The Batman”

Vanja A

Ostavite komentar