3. Aprila 2020.

Mogu li ratovi širom sveta da prestanu zbog koronavirusa?

Big Portal

On je dodao da bi se i time pomoglo sprečavanja širenja korona virusa.

“Postoji šansa za mir, ali smo daleko od toga. Potreba za tim je hitna. Oluja zvana covid-19 stiže sada svuda gde su sukobi”, rekao je Gutereš predstavljajući izveštaj o odzivu na njegov apel za prekid vatre svuda u svetu koji je uputio 23. marta.

Generalni sekretar UN je upozorio da je “virus pokazao kako brzo prelazi granice, uništava zemlje i menja živote. Najgore tek dolazi”, procenio je on.

Po njegovim rečima, spremnost za prekid vatre izrazili su sukobljeni u Kamerunu, Centralnoafričkoj Republici, Kolumbiji, Libiji, Mjanmaru, Filipinima, Južnom Sudanu, Sudanu, Siriji, Ukrajini i Jemenu.

“Međutim, postoji ogroman jaz između izjava o miru, i stanja na terenu i u životima ljudi”, rekao je Gutereš i izrazio žaljenje što su neki sukobi pojačani.

Gutereš je pozdravio to što je njegov apel podržalo 70 država, nevladinih organizacija, predstavnika civilnog društva i verskih lidera, uključujući papu Franju, a podržana je i jednom peticijom koju je potpisalo više od milion ljudi, međutim rekao je da smatra da je i dalje potreban “veliki diplomatski napor” za mir u svetu tokom pandemije.

Iako je rekao da ” svi moramo podići svoj glas za mir”, Gutereš nije ni pomenuo Savet bezbednosti UN, zapetljen podelom između Sjedinjenih Država i Kine, kažu diplomate.

Od početka svetske krize s pandemijom, Savet bezbednosti nije održao nijedan sastanak o tome, niti je dao neku zajedničku izjavu ili doneo rezoluciju.

Ćutanje tela Ujedinjenih nacija prva je u četvrtak prekinula Generalna skupština UN rezolucijom koja poziva na “međunarodnu saradnju” i “multilateralizam” za prevazilaženje pandemije na jedinstven način, a ne kako svaka država odluči sama za sebe.

B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare