Mogu li Merkelova i Makron da spasu dijalog? - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mogu li Merkelova i Makron da spasu dijalog?

Tačno mesec dana ostalo je do sastanka lidera regiona u Parizu.

Kako piše “Blic”, nakon ovonedeljnih nemilih scena nasilja i upada jedinica ROSU na sever Kosova povratak za pregovarački sto iz dana u dan izgleda sve dalji.

U tekstu se postavlja pitanje hoće li se 1. jula dogoditi nešto krucijalno u francuskoj prestonici, da li će neko od evropskih zvaničnika izaći s konkretnim predlogom kosovskog problema ili se samo očekuje još jedno “tresla se gora, rodio se miš”.

Sastanak će biti održan u svetlu još većih tenzija na severu Kosova, provokacija albanskih političara i odsustva volje vlasti u Prištini da ukine takse na robu iz Srbije, napominje list.

Podseća i da je Zapad pokusao prošlog meseca da izvrši pritisak na dve strane i da na sastanku lidera regiona u Berlinu “razmrsi decenijama mršen kosovski čvor”.

Ipak, čini se da dobre volje nema, ocenjuje “Blic”.

List navodi i da stvar dodatno komplikuju izbori za evropske instiucije, pa je Kosovo u planu evropskih zvaničnika izgubilo primat.

Sastanak lidera regiona u Parizu, zakazan za 1. juli, kako se navodi, pod znakom je pitanja i zbog sukoba nemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona zbog različitih pogleda na to ko treba da budu kandidati za evropske institucije.

Danas objavljeno

Bjeloruska policija uhapsila oko 100 demonstranata na prvom ovogodišnjem protestu

M.

Strah od novog soja virusa zatvara granice; “Balkan kao Titanik”

M.

Srbija može biti peta u svijetu po stopi vakcinacije

M.

Ostavite komentar