Mogla je da izazove poplavu i zaustavljali su je samo PIVOM! - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mogla je da izazove poplavu i zaustavljali su je samo PIVOM!

Preteča feministkinja verovatno je bila egipatska boginja lavlje glave, Sekhmet, koja je vodila ratnike i pomagala im čak i na putovanju u zagrobni svet Mana joj je bila – njena krvoločnost.

Iako Boga uglavnom zamišljamo kao dobrog čiku sa bradom, predstave o bogovima drugih kultura znatno su se razlikovale od ovakve predstave, posebno što je bogova i boginja bilo – bezbroj. Jedna od kultura u kojoj su božanska bića bila neobična, a često i zastrašujuća je Stari Egipat.

Zašto je Sekhmet važna? Jer je, po svojim osobinama bila simbol moći žena i neka vrsta preteče feminističkog pokreta, boginja-ratnica, koja je “vladala” i isceljenjem. Smatrali su je zaštitnicom faraona, koja ih je vodila u ratovanju, a nastavljala je da ih štiti i posle njihove smrti, noseći ih u zagrobni život.

Ona je moćna, gospodarica straha!

Kako izgleda?Sekhmet je jedna od najstarijih boginja u egipatskom panteonu, koja se pojavljuje se u crvenoj odeždi. Iznad lavlje glave je nebeski solarni disk, a u ruci je ank, egipatski simbol večnog života.

Ona je solarno božanstvo, kćerka samog boga Ra, a njeno ime potiče od staroegipatske reči “shm”, što znači moć ili sila, dakle Sekhmet je – “ona koja je moćna”, iako je imala i druga imena: “Ona pred kojom zlo drhti”, “Gospodarica straha”, “Dama od pokolja” i “Ona koja mrzi”…

Smatrano je da je ona osvetnička manifestacija Raove moći, da “udiše vatru”, i da su vreli pustinjski vetrovi – njen dah. Verovalo se da izaziva pošasti, koje su bile njene sluge ili glasnici, ali je, s druge strane, i prizivana da štiti od bolesti.

Lavlja glava i sunčev disk za moćnu ženu Foto: Depozit

U mitu o kraju Raove vladavine na zemlji, on šalje boginju Hathor, u obličju Sekhmet, da uništi smrtnike koji su se zaverili protiv njega. Ali, Sekhmetina žudnja za krvlju nije bila zadovoljena ni kada je bitka završena, pa je postojala opasnost da uništi čitavo čovečanstvo. Da bi je zaustavio, Ra je izlio pivo obojeno u crveno.

U mitu, Sekhmetina požuda za krvlju nije ugušena na kraju bitke i dovela je do toga da je uništila gotovo celo čovečanstvo. Da bi je zaustavio, Ra je izlio 7.000 bokala piva pomešanog sa sokom nara, koje je podsećalo na krv. Mislivši da je u zaista u pitanju krv, boginja se toliko napila da je odustala od daljeg pokolja.700 statua!Procenjuje se da je više od sedam stotina statua Sekhmeta nekada stajalo samo u pogrebnom hramu Amenhotepu, na zapadnoj obali Nila.

Kraljevski nosači kočega su se oblačili kao ova boginja…

Sekhmet se smatrala suprugom boga Ptaha i majkom njegovog sina Nefertuma i boga lavova Maahesa. Kraljevski nosači kovčega su oblačeni tako da predstavljaju ovu boginju, jer je, kako rekosmo, ona štitila faraone i na njihovom putu na “onaj svet”.

Tokom svečanosti opijanja, koja je održavana početkom godine, drevni Egipcani su plesali i pevali, da bi umirili boginju, i ritualno ispijali velike količine vina – da bi imitirali ekstremno pijanstvo koje je zaustavilo gnev boginje koda je, po predanju, zamalo uništila čovečanstvo. Sve to radi sprečavanja poplava kakve su se redovno dešavale, kada je Nil bio krvavo crven od mulja.

Danas objavljeno

Pjevač Aron Karter ostavio vjerenicu sedam dana nakon što mu je rodila dijete

Vanja A

Ed Sheeran i Elton John zajedno u novoj prazničnoj pjesmi

Vanja A

Muž zasadio šumu u obliku gitare za svoju pokojnu ženu!

Vanja A

Ostavite komentar