Mogerinijeva: Nedavanje datuma Skoplju i Tirani loše za region i EU - BIGportal.ba
Region Vijesti

Mogerinijeva: Nedavanje datuma Skoplju i Tirani loše za region i EU

Federika Mogerini je pozvala zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Federika Mogerini je pozvala zemlje članice EU da što je pre moguće donesu odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

Visoka predstavnica EU Federika Mogerini je danas u Luksemburgu izjavila da bi izostanak odluke za datum pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom imao loše posledice za bezbednost i saradnju u regionu, kao i za proces približavanja Zapadnog Balkana Uniji.

Mogerinijeva je to izjavila posle prvog dana zasedanja šefova diplomatija EU i podvukla da Evropska komisija smatra da su Skoplje i Tirana spremni za početak pregovora i upozorila da bi, u suprotnom, to nepovoljno uticalo na građanina regiona opredeljenog za pridruživanje Uniji.

Visoka predstavnica EU je navela da je u Globalnoj strategiji za budući razvoj EU, o kojoj su raspravljali ministri inostranih poslova 28 zemalja EU, “jasno rečeno da Unija raspolaže jedinstvenim oruđem za zemlje Zapadnog Balkana, što je povezano s činjenicom da su te zemlje unutar međa Evrope, nijedna nije izvan spoljnih granica Evropske unije”.

“Interes je nas u Evropskoj uniji”, kako je istakla Federika Mogerini, “da se zemlje Zapadnog Balkana uključe u Uniju”.

“I ja smatram da to jeste proširivanje”, napomenula je ona, “štaviše mislim da je i reč o ponovnom ujedinjavanju evropskog kontinenta, tako da, ako to ne učinimo, odričemo se oruđa za mir i stabilnost, zajedničko upravljanje spoljnim granicama, ekonomski razvitak”.

Ministri EU sutra treba da odluče o tom pitanju, a izvori zasedanja su stavili do znanja da bi odluka o davanju datuma pregovora Skoplju trebalo da bude odložena za jesen, dok za Albaniju zbog političke nestabilnosti i problema s organizovanim kriminalom većina članica EU nije spremna da to odobri.

Izvor: Beta

Danas objavljeno

DVA DANA PRIJE INAUGURACIJE Kapitol zatvoren zbog spoljne prijetnje

D

Vakcinisana 52 hrvatska saborska zastupnika

D

U Banjaluci u utorak obustava saobraćaja

D

Ostavite komentar