Mogerini pozvala Tursku da prekine akciju u Siriji - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Mogerini pozvala Tursku da prekine akciju u Siriji

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.

– EU ponavlja svoj stav da je se održivo rešenje sirijskog konflikta ne može postići vojnim putem – kaže Mogerini u saopštenju objavljenom u Briselu.

Ona ocjenjuje da će obnovljena oružana neprijateljstva na sjeveroistoku Sirije dodatno potkopati stabilnost cijelog regiona, pogoršati patnje civila i izazvati dalja raseljavanja. U ovakvoj situaciji biće mnogo teže napredovati u političkom procesu koji se vodi pred UN, a u cilju postizanja mira u Siriji, dodala je Mogerini

– Jednostrano djelovanje Turske prijeti i napretku koji je Globalna koalicija, čiji je Turska član, postigla u porazu Islamske Republike.

Federika Mogerini je navela da je Turska ključni pratner EU, da ima kritično važnu ulogu u sirijskoj krizi, regionu kao i u prihvatanju sirijskih izbeglica.

– Bezbjednosna zabrinutost Turske mora se rješavati kroz politička i diplomatska sredstva, ne putem vojnih akcija i u skladu sa međunarodnim humanitarnim pravom – kazala je Mogerini i u ime EU pozvala sve strane da osiguraju zaštitu civila i nesmetan, bezbjedan i održiv pristup humanitarne pomoći na cijeloj teriroriji Sirije.

Federika Mogerini je još jednom ponovila podršku EU suverenitetu i teritorijalnom integritetu Sirije. Evropska unija pozvala je ranije juče Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveru Sirije, odbacujući bilo kakve turske planove o bezbjednoj zoni za izbjeglice, rekavši da tamo neće pružiti pomoć.

Malo je vjerovatno da bi takozvana “sigurna zona” na sjeveroistoku Sirije, kako je predvidjela Turska, zadovoljila međunarodne kriterijume za povratak izbjeglica, navodi se u saopštenju.

EU neće pružati stabilizaciju niti razvojnu pomoć u područjima gdje se prava lokalnog stanovništva ignorišu, stoji u saopštenju.

(Tanjug)

Danas objavljeno

Preminuo Aki Rahimovski

Zeljka

Slovenija: Više povrijeđenih u nezgodi sa balonom

M.

Nestali mladić iz Splita sinoć bio aktivan na Viberu

M.

Ostavite komentar