Modifikovani Apple Lightning kablovi kao alati za hakerske napade - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Modifikovani Apple Lightning kablovi kao alati za hakerske napade

Dodaci za uređaje koji dolaze direktno iz kompanije Apple skupi su za pojedine korisnike, pa se zbog toga mnogi odlučuju za kopije koje su obično prilično jeftinije od originala.

Kompatibilnost na stranu, bezbjednost je, kako se čini, najbolji razlog da se ovakva rješenja izbjegavaju.

Jedan od takvih razloga pojavio se u izveštaju koji je nedavno objavljen, a u kojem se opisuje modifikovani Lightning kabl koji hakerima dozvoljava da nekom uređaju pristupe sa određene udaljenosti. Naime, sigurnosni istraživači su došli do lažnih Lightning kablova koji kada se uključe otvaraju prikačeni uređaj za hakerske napade. Najgore je to što se radi o pravim Apple kablovima koji su kupljeni legalno, te potom modifikovani tako da su im dodavane komponente koje dolaze sa odgovarajućim skriptama i napadačima omogućavaju da pokreću maliciozne programe na pogođenim uređajima.

Još uvek nije poznato da li postoji zaštita od ovakvih napada, ali se svakako pokreću pitanja o tome koliko naizgled legitimni dodaci mogu da pomognu potencijalno fatalne napade. Eksperti ističu da je najveći problem to što je kablove skoro nemoguće razlikovati od originalnih, pa ako prvu meru zaštite preporučuju da se oprema kupuje samo kod proverenih prodavaca.

Izvor: Ubergizmo

Danas objavljeno

Apple 2023. godine prelazi na svoju 5G mrežu

Zeljka

Instagram konačno uvodi dugo čekanu opciju

Zeljka

Google chrome će biti još brži

Zeljka

Ostavite komentar