21. Decembra 2021.

Moderna spremna da napravi buster vakcinu za omikron

Big Portal

Moderna se nada da c´e početkom sledec´e godine započeti klinička ispitivanja vakcine za zaštitu od varijante omikrona koji se brzo širi, ali se za sada fokusira se na buster doze svoje trenutne mRNA-1273 vakcine.

“Potrebna su samo manja prilagođavanja za omikron. Ne očekujem nikakve probleme”, rekao je Bansel u intervjuu za švajcarski list “TagesAnzeiger” objavljen u utorak.

Kompanija je do sada čekala važne informacije o varijanti da bi započela razvoj.

“To c´e potrajati još nedelju ili dve”, rekao je Bansel.

“Bic´e potrebno nekoliko meseci pre nego što budemo mogli da proizvedemo 500 miliona doza nakon (regulatornog) odobrenja. Ali naši kapaciteti su danas mnogo vec´i nego pre godinu dana”, rekao je on.

Ako tela za odobravanje, kao što su Američka uprava za hranu i lekove i švajcarski “Svismedik”, zahtevaju dalje studije, to bi se produžilo na još najmanje tri meseca.

“Neki nadležni žele studiju, drugi su još neodlučni. Po mom mišljenju, mnogo zavisi od toga koliko ozbiljno bolest napreduje”, rekao je on.

Ako tela za odobravanje, kao što su Američka uprava za hranu i lekove i švajcarski “Svismedik”, zahtevaju dalje studije, to bi dodalo najmanje tri meseca.

“Neki autoriteti žele studiju, drugi su još neodlučni. Po mom mišljenju, mnogo zavisi od toga koliko ozbiljno bolest napreduje”, rekao je on.

Nakon kašnjenja u isporuci i kašnjenja u proizvodnji početkom 2021. godine, Moderna je sada u moguc´nosti da drži korak sa proizvodnim ciljevima i isporučuje porudžbine na vreme.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare