Moderna objavila da je njihova vakcina protiv korone učinkovitija od Fajzerove - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Moderna objavila da je njihova vakcina protiv korone učinkovitija od Fajzerove

U trci za vakcinom protiv korona virusa ostvaren je još jedan veliki uspjeh, nakon što je američka biotehnološka kompanija “Moderna” objavila impresivne rezultate ispitivanja faze 3 svog kandidata.

Privremena analiza objavljena u ponedeljak, otkrila je da “Modernina” vakcina kandidat pokazuje efikasnost od 94,5 posto, javlja Gardijan.

Kompanija je rekla da sada planira da se u narednim sedmicama obrati regulatoru, Američkoj administraciji za hranu i lijekove, za odobrenje za hitnu upotrebu.

Stopa efikasnosti je znatno iznad efikasnosti od 50 procenata koju Američka administracija za hranu i lijekove zahtijeva za vakcinu protiv korona virusa.

Testiranje koje se sprovodi na 30.000 ljudi pokazalo je da je od 95 osoba koje su se zarazile koronom, čak 90 bilo onih koji su primili placebo, a svega pet koji su dobili vakcinu protiv korone. Takođe, od tih petoro niko nije razvio ozbiljnije simptome, prenosi Avaz.

Prvi rezultati iz posljednje faze kliničkih ispitivanja kompanije donose još jedan značajan uspjeh u globalnoj trci za okončanje pandemije, nakon što je prošle sedmice utvrđeno da je “Fajzerova” vakcina djelotvorna 90 posto.

Rezultate “Moderne” je analizirao nezavisni odbor za nadzor sigurnosti podataka, koji je imenovao Nacionalni institut za zdravlje.

Osim efikasnosti, izdvaja se još jedna bitna stvar kod „Modernine“ vakcine – ne zahtijeva čuvanje na ekstremno niskim temperaturama, već je stabilna na temperaturama od dva do osam stepeni 30 dana, a šest mjeseci može se čuvati na temperaturi od minus 20.

Danas objavljeno

Velika akcija u Srbiji, uhapšeno 16 čelnika firmi

D

Jak zemljotres pogodio Kipar

D

TRAGEDIJA U požaru u domu za stare poginulo najmanje 15 ljudi

D

Ostavite komentar