9. Januara 2022.

Moćne bobice sadrže 18 aminokiselina, esencijalne za život i dovoljno 100 grama

Big Portal

Poslednjih godina goji bobice ubrzano osvajaju evropska i američko tržište. Potiču sa Himalaja, gde su se vekovima jeli, ali i koristili u medicini zbog svojih odličnih svojstava. U Aziji ih zovu “crveni dijamanti”, a prodaju se i u prodavnicama od 100 grama sušenog voća.

Osnovne karakteristike goji bobica:

* ojačati imuni sistem,
* poboljšati vid,
* poboljšavaju cirkulaciju, opuštaju krvne sudove i snižavaju visok krvni pritisak,
* štiti jetru i bubrege,
* pozitivno utiču na ten, urinarni sistem i proizvodnju sperme,
* ublažavanje bolova u leđima,
* reguliše šećer u krvi.

Godži ili vučja bobica (Licium barbarum) je plod žbunaste biljke koja naraste do tri metra u visinu. Plod je narandžastocrven, dugačak jedan do dva centimetra, duguljastog oblika. U svakoj bobici ima od 10 do 60 semenki. Zbog svojih izuzetno hranljivih i antioksidativnih svojstava, od pamtiveka se koriste u tradicionalnoj kineskoj medicini.

Godži bobice sadrže 18 aminokiselina, od kojih je osam esencijalnih za život, šest esencijalnih vitamina, 21 mineral, osam polisaharida i šest monosaharida, pet nezasićenih masnih kiselina, poput linolne i alfa-linolenske kiseline, koje su neophodne za pravilno funkcionisanje mozga i nervni sistem i druga važna jedinjenja.

Dobar su izvor vitamina C i gvožđa. Zovu ih čak i “srećne bobice” jer kažu da se čovek dobro oseća kada se redovno konzumira, povećavaju energiju i izdržljivost organizma. Godži bobice nisu lek, ali su jedan od najkvalitetnijih prirodnih dodataka ishrani za dobrobit celog organizma.

Kako ih možete jesti?

Osušene goji bobice koristite kao suvo grožđe – stavite ih u slana i slatka jela. Sa njima pecite štrudle i druge kolače, kuvajte ovsene pahuljice ili pripremite domaću granolu, a možete ih dodati i u salatu.

Ako želite da ih omekšate, stavite ih u toplu vodu na nekoliko minuta. Neki tvrde da u ovom stanju imaju ukus kao čeri paradajz. Na kraju, možete ih jesti zasebno, kao malu slatku užinu.

Izvor: B92

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare