Moćna cvekla – povrće puno vlakana, minerala i vitamina - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Moćna cvekla – povrće puno vlakana, minerala i vitamina

Cvekla je poznata po svojoj divnoj boji i zemljanom ukusu, a sadrži i obilje hranjivih sastojaka.

U izdanju „Critical Reviews of Food Science and Nutrition“ iz 2019. godine, istraživači su utvrdili da bi ljudi trebalo u ishranu da uključe više cvekle zbog njene pristupačnosti i brojnih zdravstvenih prednosti.

To je prilično moćna namirnica. Uglavnom se sastoji od vode, ali sadrži i puno vlakana i hranjivih supstanci poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i vitamina A.

Jedan od efekata koji ćete iskusiti kada počnete da jedete više cvkle su antioksidativna i protivupalna svojstva koja dolaze iz tamnocrvenog pigmenta, poznatog kao betalain.

Enciklopedija hrane i zdravlja navodi da betalain možete da dobijete samo iz cvekle, kaktusove kruške i blitve ili određenih ekstrakata betalaina. Takođe se nalazi u nekim drugim biljkama i lišću, ali oni nisu jestivi za ljude.

Prema članku iz časopisa „Nutrients“, betalain je povezan sa smanjenjem upale.

Istraživači su bili toliko impresionirani zdravstvenim nalazima vezanim za cveklu da su nastavili da ispituju ​​mogućnost korištenja te namirnice ili njenog ekstrakta za pomoć u borbi protiv upalnih bolesti jetre i artritisa, prenosi Index.hr.

Pozitivni efekti konzumiranja cvekle su značajni, a jedina poznata „negativna“ strana je ta da bi betalaini mogli da pojačaju ili promene boju urina, navodi klinika Klivlend.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Evo kako i u koje vrijeme zaista treba da pijete vodu

Vanja A

Ljekari upozoravaju da ako imate ova 2 simptoma morate odmah u bolnicu

Vanja A

Probaj stari najpoznatiji recept za pravi milkshake od vanilije

Vanja A

Ostavite komentar