Moćan alat za mušku plodnost i bogato magnezijumom - sjeme jedne namirnice je blago za organizam - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Moćan alat za mušku plodnost i bogato magnezijumom – sjeme jedne namirnice je blago za organizam

Sjeme bundeve ima širok spektar zdravstvenih koristi od smanjenja stresa do poboljšanja plodnosti. Ako već niste, trebalo bi da ih uključite u svoju ishranu.

Seme bundeve je odličan izvor magnezijuma. Magnezijum pomaže u opuštanju i obnavljanju sna, a osim magnezijuma, dobar su izvor kalijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra.

Seme bundeve pomaže kod stresa, sna i raspoloženja

Seme bundeve je odličan izvor magnezijuma. Magnezijum pomaže opuštanju i obnavljanju sna održavajući zdrav nivo neurotransmitera koji smiruju telo i um, objašnjava nutricionista Šarlot Martin. Seme bundeve takođe sadrži triptofan, aminokiselinu koja pomaže pri spavanju.

Puni su mikronutrijenata i antioksidanata

Magnezijum nije jedini nutrijent koji nudi seme bundeve. Oni su dobar izvor kalijuma, mangana, gvožđa, cinka i bakra, a jedna porcija može da obezbedi 14 do 42 odsto dnevnog cilja za ove mikronutrijente. O

vi ključni vitamini i hranljive materije pomažu u svemu, od unapređenja zdravlja kože i kostiju do proizvodnje energije zahvaljujući gvožđu i bakru. Cink podržava vid i imunitet, a kalijum pomaže kardiovaskularnom zdravlju.

Oni su odličan izvor vlakana

Biljna vlakna u semenkama bundeve dolaze u kombinaciji sa dijetalnim lignanima, koji pomažu u smanjenju rizika od raka dojke i raka prostate.
Bogate su dobrim mastima koje su zdrave za srce

Seme bundeve je dobar izvor alfa-linolenske kiseline, biljne, nezasićene omega-3 masti za koju se pokazalo da smanjuje rizik od srčanih bolesti, kaže Martin. Vlakna u semenkama takođe mogu pomoći u snižavanju holesterola, krvnog pritiska i upale, a sve to igra važnu ulogu u zdravlju srca.

Oni su moćni alati za mušku plodnost

Seme bundeve je dobar izvor cinka, ali je cink veoma važan za zdravlje hormona, posebno za muške hormone i zdravlje sperme, piše Real Simple.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Kolač s višnjama koji miriše na djetinjstvo

Vanja A

Meksička hrana: Spoj nespojivog – slatkog i začinjenog

Vanja A

Ishrana na poslu: Najveće greške koje pravimo dok jedemo u kancelariji

Vanja A

Ostavite komentar