"Mnogo je političkih interesa oko ustoličenja" - BIGportal.ba
Region Vijesti

“Mnogo je političkih interesa oko ustoličenja”

Oko ustoličenja mitropolita Joanikija na Cetinju uplelo se mnogo politike i raznih interesa, kazao je danas patrijarh Porfirije.

Dodaje da to ne razume i da je nezainteresovan za te interese.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) u subotu 4. septembra će doći u Podgoricu, pred ustoličenje mitropolita Joanikija, gde će mu biti pripremljen doček, a kako je kazao, ne želi da prlja svoj um sa tim interesima.

“Ne želim da me to opterećuje i da silim svoj um sa tolikim informacijama u glavi. To mi stvara konfuziju u glavi. Napravila se slika da mi kao crkva želimo nešto na silu da izvedemo, pa nas upozoravaju kao da ćemo mi izazvati neke incidente i sukobe. U Crnoj Gori psotoji pravoslavna crkva koja ne pravi razlike među narodom. Mi treba da ustoličimo mitropolita i legitimno i kanonski, na isti onaj način kao što su bila i preostala ustoličenja”, naveo je patrijarh.

Istakao je da mu je potpuno jasno da ljudi koji su ostrašćeni ne žele i ne mogu to da razumiju.

“To je njihov nedostatak, ali to nije njihov greh i ne smemo im to upisati u greh. Nećemo uspeti da ih preobrazimo. Svako ima svoj krst i svoje muke i svako na osnovu toga uspostavlja svoj odnos sa Bogom i sa ljudima”, poručio je patrijarh.

Danas objavljeno

30.000 vojnika u pripravnosti

Vanja A

Traže uvođenje VANREDNE SITUACIJE: Veliki broj građana na ulicama zbog ubistva 2 žene (VIDEO, FOTO)

Vanja A

Sud BiH: Mahmuljin je osuđen kao državljanin BiH, tražićemo izručenje

Vanja A

Ostavite komentar