21. Decembra 2022.

Mnogi ne očekuju da se u ovim pićima nalazi kofein

Big Portal

Višak kofeina u telu negativno utiče na zdravlje srca, jetre i bubrega, značajno pogoršava stanje kože i, paradoksalno, izaziva hronični umor. Da biste kontrolisali količinu kofeina koji ulazi u vaš organizam, nije dovoljno ograničiti količinu kafe i čaja koje pijete, jer se supstanca ponekad krije u najneočekivanijim proizvodima.

Kafa bez kofeina

Čini se da smo sada otkrili prevaru veka, ali da, takozvana kafa bez kofeina zapravo sadrži kofein. Činjenica je da je nemoguće potpuno ukloniti supstancu iz zrna kafe. Naravno, kofeina u takvom piću biće mnogo manje nego u običnoj kafi, ali nemojte se zavaravati. Na primer tri kafe bez kofeina se računaju kao jedan espresso, pa je najbolje da je zamenite biljnim čajevima.

Kakao

Kakao zrna, kao i zrna kafe, prirodno sadrže kofein, ali, naravno, u manjim količinama. Međutim, čak i ova mala koncentracija supstance je dovoljna da ostanete budni do sredine noći ako odlučite da popijete šolju vrućeg kakaoa pre spavanja. Ovo nije kritično, a kakao je sam po sebi prilično koristan, samo ako ga često pijete – smanjite količinu kafe. Isto važi i za čokoladu, a što više kakaa sadrži, to je više kofeina. Dakle, ako ste zamenili mlečnu čokoladu tamnom čokoladom, imajte to na umu.

Slatka gazirana pića

Sadržaj velike količine kofeina u Koka Koli dugo nije tajna, ali iz nekog razloga zaboravljamo na druge vrste slatke sode. Jedna konzerva popularnih gaziranih pića kao što su Sprite i Fanta sadrže do 23 mg kofeina, prema studiji Consumer Reports.

Magazin.novosti.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare