MMF predviđa najgoru recesiju od 1930.godine - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

MMF predviđa najgoru recesiju od 1930.godine

-Međunarodni monetarni fond u svom najnovijem izveštaju o stanju svjetske ekonomije predviđa najgoru recesiju od Velike depresije. Više od stotinu zemalja tražilo je vanrednu pomoć MMF-a, rekao je u razgovoru za “Glas Amerike” generalni direktor za Evropu u MMF-u Pol Tomsen.

-Otprilike jedna trećina evropske ekonomije je zatvorena. To znači da će mesec dana zatvaranja dijela ekonomije smanjiti bruto društveni proizvod u Evropi za tri odsto, kaže Pol Tomsen.

“Naša je pretpostavka da ćemo od sredine godine početi da se vraćamo u normalno stanje u kom slučaju će ove godine uticaj na BDP za Evropu u prosjeku biti minus 6,5 odsto. Nešto više za napredne ekonomije, nešto manje za tržišta u razvoju.”, objašnjava Tomsen.

Primarno je, naravno, spasavanje života, ali je ekonomska dimenzijja takođe važna. Što je jača primarna reakcija to je manja verovatnoća, a to zabrinjava, da se ova pandemija razvuče i dovede do problema sa kompanijama, domaćinstvima i u krajnjoj liniji bankarskim sistemom.

“Dobra je vijest da su, svuda u istočnoj Evropi, uključujući Zapadni Balkan, zemlje manje ranjive nego što je bio slučaj tokom globalne finansijske krize. Njihovi bankarski sistemi su zdraviji, imaju više rezervi i kapitala i u mnogim slučajevima snažniju fiskalnu poziciju. To im pruža veću sigurnost, ali naravno u poređenju sa naprednim ekonomijama koje imaju sopstvene konvertibilne valute i duboko likvidna finansijska i valutna tržišta, te zemlje imaju mnogo više ograničene mogućnosti i zato traže pomoć od nas”, kaže Tomsen.

Na pitanje kakve generalne preporuke MMF daje vladama širom svijeta kako bi prebrodile krizu, Tomsen kaže:

“Sasvim sigurno treba da pruže masivnu fiskalnu pomoć i preusmjere dio pomoći zdravstvenom sektoru kako bi mogao da izađe u susret izazovima. Trebalo bi da ograniče negativan uticaj na prihode građana, putem isplate socijalnih beneficija i nadoknade nezaposlenima, kao i da slično podrže kompanije putem odlaganja zajmova i uplate poreza, kako bi šteta bila što manja dok se epidemija ne dovede pod kontrolu”, kaže generalni direktor za Evropu u MMF-u.

-Ako se pokaže da je pretpostavka o postepenoj normalizaciji do sredine godine tačna, može se očekivati snažan oporavak u 2021. godini, kaže Tomsen i dodaje da će biti i izvjesne dugoročne štete za koju će biti potrebno više vremena.

Naglašava, ako se ponovo vratimo zatvaranju dijelova ekonomije to će biti dramatično drugačija situacija. Isto tako, kaže on, ako ne otvorimo ekonomiju tokom drugog kvartala već kasnije tokom godine, onda će naredna godina takođe biti loša.

(BN)

Danas objavljeno

“Nadamo se da Rusija ne igra igre”

M.

SAD tražile sastanak Savjeta bezbjednosti o Ukrajini

M.

Policijska akcija u Prijedoru, jedno lice uhapšeno

M.

Ostavite komentar