MMF: Pad ekonomije biće najgori od Velike depresije - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

MMF: Pad ekonomije biće najgori od Velike depresije

Svjetska ekonomija će ove godine doživjeti pad od tri odsto, dok se brojne zemlje suočavaju s najvećim ekonomskim problemima u posljednjih nekoliko decenija, saopšteno je iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Oni navode da je pad ekonomije najgori od Velike depresije iz tridesetih godina prošlog vijeka, te ocjenjuju da je pandemija svijet odvela u “krizu kakva nije postojala”.

Ukoliko pandemija bude dugo trajala to će testirati sposobnosti vlada i centralnih banaka da kontrolišu krizu, dodaje MMF, a prenio je BBC.

Gita Gopinat, glavna ekonomistkinja MMF-a, kaže da bi kriza mogla svjetski društveni proizvod da umanji za devet biliona dolara.

Iako je MMF pohvalio “brzu reakciju” u zemljama poput Velike Britanije, Njemačke, Japana i SAD, navodi se da nijedna zemlja neće biti imuna na ekonomski pad.

Očekuje se da će se globalni rast oporaviti za 5,8 odsto sljedeće godine, ali samo ako se pandemija okonča u drugoj polovini 2020.

Gopinat kaže da velika ekonomska blokada predstavlja “crnu realnost” za političare, koji se suočavaju s “neizvjesnošću oko dugotrajnosti i intenzivnosti šoka”.

“Djelimičan oporavak je projektovan za 2021. godinu”, kaže Gopinat.

Ona navodi i da se prvi put od Velike depresije i od razvijenih ekonomija očekuje da budu u recesiji.

MMF upozorava da se rast u razvijenim ekonomijama neće vratiti na nivo od prije virusa do 2022. godine.

(Tanjug)

Danas objavljeno

U Srpskoj 17 preminulih i 229 novooboljelih

M.

Ambasada SAD u BiH reagovala na pozivanje na rat konzula Atovića

M.

Evropska komisija preporučila otvaranje dva klastera sa Srbijom

M.

Ostavite komentar