Stručnjaci tvrde da se treba ugledati na manjinu koja pije gorku kafu. Sudeći po istraživanjima – ni u kafu ne treba dodavati mleko, jer kada se pomeša sa velikim količinama kofeina, povećava se izlučivanje kalcijuma urinom, a velika količina se taloži u crevima.
Kazein, koji se nalazi u mleku kada dođe u kontakt sa kofeinom, koagulira i stvara gas koji izaziva bol u stomaku i nelagodnost u stomaku. Osim toga, nutricionisti kažu da mleko u kafi blokira metabolizam i da je glavni razlog zašto neko ne može da smrša.
Isto važi i za kafe bogate slojevima kreme i sirupa, sadrže astronomske količine kalorija. Na primer, takva kafa u maloj šoljici može da sadrži 300 kalorija, odnosno praznih kalorija koje nemaju nutritivnu vrednost i tako donose više štete nego koristi.
Čak i ako izbegavate ovu vrstu kafe, veća je verovatnoća da ćete sipati jednu do dve kašičice šećera, a to ne samo da stvara brojne zdravstvene probleme, poput dijabetesa, već i menja prvobitni ukus kafe.
Ako, pak, ne volite da pijete gorku kafu, onda pronađite alternativu u prirodnim zaslađivačima.