Sastojci:
Za tijesto:
500 g oštrog brašna
1 kesica suvog kvasca (10 g)
1 kašičica soli
2 kašičice šećera
50 g maslaca
350 ml mlijeka
2 kašike ulja
Za posipanje:
susam
Priprema:
U većoj vangli pomiješajte suve sastojke: bra-šno, suvi kvasac, so i šećer. Dodajte otopljeni i malo prohlađeni maslac, i na kraju mlijeko koje ste zagrijali da bude toplo. Sastojke iz-miješajte varjačom, a potom uzmite mikser sa nastavcima za tijesto i sjedinite u glatko testo. Pri kraju dodajte i ulje i nastavite mu-titi dok se u vangli ne formira kugla glatkog tijesta koje se fino odvaja od stranica posude. Tijesto ostavite da odmara na toplom mjestu oko 30-40 min. Tijesto na pobrašnjenoj po-vršini oklagijom rastanjite na oko 30 cm. Za-rolajte tijesto u veknu i prebacite u kalup za hljeb koji ste obložili papirom. Poprskajte vo-dom i pospite susamom. Pecite u zagrijanoj rerni na 220 stepeni oko 10 minuta, potom smanjite rernu na 170 stepeni i pecite još oko 20-25 minuta dok ne dobije lijepu boju.
Nezavisne.