16. Aprila 2021.

Mladić iz Banjaluke završio u migrantskom kampu, pa pronađen obješen

Big Portal

Ambasada Švajcarske uputila je protestnu notu ministarki spoljnih poslova BiH, Biseri Turković, zašto je njihov državljanin uopšte bio smješten u migrantskom kampu, sa ljudima koji žele da se domognu Zapada, ali do danas nisu dobili odgovor – kaže advokat Dušan Tomić, koji je sa Aleksandrovim ocem pokušavao da sazna istinu o sudbini ovog mladića, pišu Novosti.

– U konzulatu Srbije takođe su zapanjeni činjenicom da ih, do danas, niko nije upoznao o slučaju njihovog državljanina Aleksandra Topića, kojem je uoči nestanka ukraden švajcarski pasoš, jedini koji je imao kod sebe, i njegove svete knjige koje je stalno nosio sa sobom. Bio je veliki vjernik i išao je redovno na bogosluženja u pravoslavne hramove. To je činio i dok se nalazio u BiH – dodaje Tomić.

Tomić kaže da je tijelo mladića pronađeno u šumi uz migrantski centar i da je bilo u fazi raspadanja, a sudski vještak nije zatražio obdukciju, već je, na osnovu “pregleda”, dao mišljenje da je riječ o vješanju.

– On, međutim, nije naveo da li je riječ o vješanju kao činu samoubistva ili ubistva – precizira Tomić.

– To je tema Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, koje do danas nije zatvorilo istragu. Odgovorno tvrdim, na osnovu svega što sam prošao u ovom slučaju, da je tijelo dugo skrivano kao N.N. osoba, mada je mnogo ranije moglo da se utvrdi da je riječ o Aleksandru Topiću, što je naknadno potvrđeno i DNK analizom. Ostaje pitanje ko je dozvolio da državljanin Švajcarske i Srbije boravi u migrantskom centru, i zašto poslije nestanka nije organizovana potraga za njim – rekao je on.

Topić je, inače, živio u Švajcarskoj, gdje je bio treća godina Elektrotehničkog fakulteta, a poslije posjete ocu u Banjaluci poželio je da se pomoli bogu u staroj pravoslavnoj crkvi na Baščaršiji. Kako se obreo u prihvatnom centru “Ušivak”, trebalo bi da utvrdi istraga.

Po riječima advokata Tomića, velika je enigma šta je sa nestalim švajcarskim pasošem mladića i zašto on u Sarajevu nije proglašen nevažećim, utoliko prije ako se zna da migranti za pasoš zapadnih zemalja nude i do 20.000 evra i da su švajcarska dokumenta posebno na cijeni.

– Možda je i to mogući razlog stradanja Aleksandra Topića – kaže advokat Tomić.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare