Mladi stolar izradio drveni tenk T-34 u prirodnoj veličini - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mladi stolar izradio drveni tenk T-34 u prirodnoj veličini

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji napravio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka T-34 taman na vrijeme za godišnju proslavu kojom se obilježava kraj Drugog svjetskog rata

Foto: Print screen Youtube

Mladi tadžikistanski stolar koji živi u Rusiji napravio je drvenu verziju legendarnog sovjetskog tenka T-34 taman na vreme za godišnju proslavu kojom se obeležava kraj Drugog svetskog rata u Evropi.

Muhamadšarif Jalilov živi u ruskom gradu Tuli, istorijskom centru oružane industrije koji se nalazi južno od Moskve, i na predlog prijatelja odlučio je da napravi drveni tenk, piše BBC.

Rekao mi je (prijatelj) – hajde, napravi T-34, to niko do sada nije napravio“, rekao je Jalilov lokalnoj televiziji TeleTula.

Trebalo mu je tri godine da radi na tome u slobodno vreme, a za kupovinu materijala potrošio je oko pola miliona rubalja (7.700 dolara).

Nije poenta u novcu, već u uzbuđenju koje osećam dok to radim“, kaže Muhamadšarif. “Ono što drugi troše na piće i cigarete, ja trošim na tenk. To mi pričinjava zadovoljstvo.”

Muhamadšarif, koji već sedam godina živi u Tuli i potiče iz stolarske porodice u Tadžikistanu, kaže da nije morao da gleda nikakve skice. “Sve mi je u glavi”, kaže on.

Njegov odlazak do tenka T-34 koji se nalazi u parku u Tuli kako bi izmerio veličinu točkova naveo je sumnjičave prolaznike da pozovu policiju.

Kaže da je najteži bilo raditi na gusenicama i točkovima, ali jedina stvar koju nije mogao sam da uradi je da pokrene tenk.

Na sreću, uspeo je da ubedi svog ujaka, mehaničara koji radi u Lenjingradskoj oblasti, da mu pomogne.

Godinu dana me gnjavi da dođem i ugradim motor, tako da sam ove godine odlučio da mu pomognem“, rekao je Šamsidin Muhidinov za TeleTulu.

On je i podesio točkove ispod šasije, jer drvene gusenice nisu praktične.

Zbog ovog rada Muhamadšarif je postao poznat u Rusiji, i u vestima u Tadžikistanu.

Plan je bio da tenk pokloni predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na Dan pobede, a sve u duhu “večnog tadžičkistansko-ruskog prijateljstva, ali to se nije dogodilo”, kaže Muhidinov.

Izvor: Tanjug

Danas objavljeno

Kako je Marilyn Monroe od napuštenog djeteta postala svjetska diva: Tragična priča puna boli i skandala

Vanja A

6 lakih trikova za bolji miris tvog doma

Vanja A

Na današnji dan debitovao “Thriller”, kultni spot Majkla Džeksona: Video koji je zauvijek izmijenio pop muziku

Vanja A

Ostavite komentar