23. Aprila 2020.

Mladi će ponovo zavoljeti džez: Sofija Knežević se našla na listi najlepših žena

Big Portal

KAD se povede priča o najuspešnijim srpskim muzičarima van granica naše zemlje, neminovno je, među prvima, pomenuti ime Sofije Knežević. Cenjena, višestruko nagrađivana džez pevačica završila je Univerzitet za muziku i dramske umetnosti u austrijskom Gracu, a punu stipendiju za studiranje dobila je sa svega 16 godina. Od 2011. živi u Njujorku, gde predaje kao profesor pevanja, a nedavno je objavila knjigu “Evolucija glasa – umetnost disanja”. Između ostalog, Kneževićeva je ambasador Internacionalne fondacije za decu i umetnost. Sa druge strane, “Kosmopoliten” je bacio svetlo na njen izgled, te ju je rangirao na treće mesto liste najlepših žena na svetu!

Sofiju smo sreli nedavno, na snimanju prve emisije nove sezone serijala “Tri boje zvuka”, koji se, posle pauze, vratio na RTS. Kneževićeva i njen bend nastupali su zajedno sa Bajagom i “Instruktorima” i “Kika bendom”.

– Jako smo uzbuđeni i srećni što se ponovo snima ova emisija, jer je veoma značajna za ove krajeve – kaže, za naš list, Sofija. – Grupno obrazovanje publike i ubacivanje različitih žanrova je vrlo bitno za sve generacije, a pogotovo za omladinu, jer džez nije mnogo zastupljen u medijima na ovim prostorima. Tretira se, prosto, kao strana vrsta muzike. Zato smo srećni što imamo prilike ovde da sviramo.

Sofija, koja je prvi put zapevala u emisiji “Tri boje zvuka”, predstavila sa tri numere sa novog albuma, čiji izlazak je najavljen za 30. april:

– To su pesme “Kiša pada”, Te gosto i Outside. Sve su potpuno različitog karaktera. Jedna je bluz, druga sving, treća latino. Snimanje albuma smo završili u decembru. Radili smo u studiju u Njujorku. Inženjer koji je miksao album dobitnik je nagrade Gremi. Novo izdanje smo radili sa četiri sjajna muzičara, uključujući i mog supruga, a ima tu i specijalnih gostiju.

Kneževićeva dosta pažnje poklanja društvenim mrežama, pogotovo “Instagramu”.

– To je jako važan vid komunikacije za marketing, zbog brendiranja posla – objašnjava nam. – Nešto što danas mora da se koristi – ne samo amaterski, nego i profesionalno. Dosta muzičara to čini na vrlo dobar način.

O novoj generaciji džezera u našim krajevima Sofija ima samo reči hvale.

– Ima sjajnih, talentovanih, vrednih muzičara, koji sviraju svuda po Beogradu, na različitim mestima. Ne mislim isključivo na džez, već na razne vrste muzike.

Već duže vreme, kad se priča o džezu u Srbiji, pominje se jedan paradoks. Devedesetih godina, u doba krize, inflacije, sankcija, džez scena, posebno u Beogradu, bila je fantastična, klubovi puni… I dan-danas se pamte svirke u “Džezbini”, “Platou”… Sada situacija, ipak, ni izbliza nije takva.

– Mislim da će se to promeniti – optimistički veli Sofija za naš list. – Postoji veliki broj mladih ljudi koji rade po tom pitanju, da se opet napravi neka celina.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare