21. Oktobra 2021.

Mlada isključila autističnu sestru sa vjenčanja; porodica ljuta

Big Portal

Neimenovana žena napisala je na Reditu da joj je bilo jako teško da isključi sestru Anu (22) sa venčanja, ali da nema izbora. Zbog te odluke prodica ju je osudila i čak nazvala “bolesnom”.

“Ana ima izražen autizam, uglavnom ne priča, osim u krugu porodice. Ona ne razume granice. Njoj se jako sviđa moj verenik Majkl i želi da ga poljubi svaki put kada ga vidi. Hvata ga za ruke i loše reaguje kada joj ne dozvoljavaju da se tako ponaša i sprečavaju je da mu priđe. Pokušali su da joj objasne da ne može da ‘skoči’ na njega čim se pojavi, ali ona to ne shvata, ne vidi ništa loše u tome”, objasnila je buduća mlada.

Кada je rekla roditeljima da neće pozvati sestru na venčanje, nazvali su je sebičnom i neosetljivom. Čak su išli toliko daleko da su komentarisali kako je na prvo mesto stavila “nekog muškarca umesto svoje sestre”.

“Pitali su me kako mogu da očekujem da se s tim slože. Rekli su da sam sebična, da je Ana imala poremećaj i da možda nikada neće doživeti svoje venčanje. Rekli su da imam Majkla koji će biti sa mnom verovatno do kraja života, dok ona nema nikoga i da bi trebalo da imamo malo više razumevanja”, napisala je ona.

Posle izvesnog vremena, roditelji su je pozvali i rekli da ni oni neće prisustvovati venčanju, kao i da više ne dovodi Majkla u njihovu kuću.

“Rekli su mi da je normalno da Ana želi da voli i zagrli Majkla, da je to normalno za ženu njenih godina i da ne razume šta njena osećanja znače. Predložila sam im da Ana prati venčanje putem interneta na šta su rekli da nisam fer, jer ona zaslužuje da bude tamo i gleda sve uživo. Čak sam predložila i da platimo nekom profesionalcu da tog dana bude sa Anom kako bi oni mogli da dođu na venčanje”, tvrdi ona.

Na to su je roditelji pitali: “Šta bi ti uradila s njom da smo umrli?”, a stvari su eskalirale kada im je odgovorila da Ana nije njena odgovornost, i da “ne može da je vuče sa sobom ceo život”.

“Rekla sam im da više ne želim da ostavim život po strani kako bi ona uvek bila na prvom mestu. Radila sam to do svoje 18. godine. Bilo je u redu dok Ana nije upoznala Majkla”, napisala je i priznala da se malo plaši i onoga što bi Ana u budućnosti mogla da uradi njenoj deci sa Majklom, kada do toga dođe.

Kada je to spomenula roditeljima, poslali su joj poruku da im se više ne obraća dok ne bude spremna da uradi “pravu stvar”.

Кomentari na njen post na Reditu uglavnom su bili puni podrške, dok pojedini ne shvataju zašto njeni roditelji nisu uradili više kako bi sprečili da se Majkl oseća neprijatno u blizini Ane.

Bilo je komentara i od ljudi koji imaju iskustva sa autističnim osobama.

“Učenje deteta sa autizmom nekim ograničenjima ponekad je nemoguće. Roditelji su dužni da osiguraju poštovanje ovih granica”, napisao je jedan korisnik.

“Imam sina sa autizmom i sto puta sam morao da odbijam pozive samo zato što sam znao da to nije idealno okruženje za učenje nekih veština. Radićemo na tome u neko drugo vreme i na drugom mestu i nadam se da ćemo sledeći put uspeti da prihvatimo neki poziv. Nikada ne bih doveo svog sina u situaciju za koju znam da će se loše završiti i očekivati da će se drugi nositi s tim”, objašnjava drugi.

Nakon nekih loših komentara na račun Ane, buduća mlada je napisala: “Znam da moja sestra nije loša osoba, ona je ljudsko biće sa emocijama, nije statistika. Ne želim da čitam nikakve loše komentare o njoj, molim vas suzdržite se od toga”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare