Mlad, težak 130 kilograma i zove se Žarko - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mlad, težak 130 kilograma i zove se Žarko

Markiran treći medvjed na Jadovniku

Na planini Jadovnik uhvaćen je i markiran još jedan medvjed, kom je dato ime Žarko. To je treća jedinka koja se prati na ovom području, jer je prethodno ogrlica stavljena Milošu i Bori.

Foto: RINA/UG Jadovnik

“Radi se o mladom medvedu starom četiri godine i teškom oko 130 kilograma. Hvatanje i ceo proces markiranja je prošao u najboljem redu i Žarko se vraća u prirodu. Uz pomoć ogrlice, njegovo kretanje će se pratiti naredne tri godine, na osnovu informacija koje dobijemo imaćemo jako važne podatke koji će nam još više otkriti način života i navike medveda na Jadovniku”, izjavio je za RINU Duško Đirović profesor na Biloškom fakultetu u Beogradu.

Markiranje mrkih medveda na ovoj teritoriji vrši Biološki fakultet iz Beograda u saradnji sa Srbijašumama, Balkan eko timom iz Prijepolja i Udruženjem “Jadovnik – oaza netaknute prirode”. Čeke su im do sada bile izuzetno plodnosne, jer osim tri medveda ovde je po prvi put u Srbiji markirana i vučica, kojoj su dali ime Vanda. Bora koji je uhvaćen zajedno sa njom jedan je od najkrupnijih jedinki, težak čak 230 kilograma.

B92.

Danas objavljeno

Nesvakidašnji prizor sa parkinga u Dalmaciji nasmijao ljude

Vanja A

Nakit koji licu daje eleganciju: Velike okrugle naušnice su pravi izbor za svaku sezonu

Vanja A

Sila Turkoglu iz serije “Amanet”: Uspjeh serije me usrećuje

Vanja A

Ostavite komentar