Mjesto u koje prvo dolazi Nova godina - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mjesto u koje prvo dolazi Nova godina

Dok mi budemo u prednovogodišnjoj groznici, stanovnici Republike Kiribati Novu godinu već uveliko čestitaju jedni drugima.

Kiribati su smešteni u centralnom delu Tihog okeana, oko 4.000 kilometara jugozapadno od Havaja, na ovo mesto Nova godina stiže 31. decembra u 11.00 sati po našem vremenu.

Kako se slavi na Kiribatima?

Kiribati pripadaju zemljama Komonvelta, sastavljeni su od 33 ostrva, a Nova godina prvo stiže na Lajnska ostrva.

Najveći deo stanovništva živi na Gilbert ostrvima.Između 1892. i 1900. Britanska vlada je napravila od Gilbert ostrva njihov protektorat. 

Nova godina se slavi na Kiribatima dva dana 31. decembra i 1. januara. Restorani i klubovi su otovreni tokom cele noći. Uoči Nove godine običaj je da se ljudi sastaju i u tradicionalnim kućama “maneaba”. Običaj je da se u ponoć izađe na ulice i da se nazdravi Novoj godini.

Nova godina u letnjim haljinama

Kokosov orah je jedna od glavnih prehrambenih namirnica, a za pitku vodu stanovinici ostrva koriste kišu skupljenu u razvodnim sistemima. Ovo je mesto gde vam za Novu godinu neće biti potrebni kaputi i džemberi. Kiribati imaju toplu, vlažnu klimu, s prosečnom temperaturom većom od 20 stepeni celzijusa.Prema podacima iz 2005. na Kiribatima živi 103.092 stanovnika. Većina stanovništva je Mikronezijskog porekla još poznatog kao I-Kiribati. Službeni jezik je engleski. Mnogo stanovnika govori još i maternjim domorodačkim jezikom koji se naziva gilbertanski.

Danas objavljeno

Dječak pogodio sa pola terena i uzeo 20.000$ (VIDEO)

Vanja A

Zbog vitiliga izgleda unikatno: Winnie Harlow još jednom oduševila svojim izgledom

Vanja A

Navala smrdibuba: Riješite se buba koje jurišaju u kuću

Vanja A

Ostavite komentar