17. Maja 2021.

Mjesto na kome je ubijen Cezar postaje turistička atrakcija

Big Portal

Smešten južno od Panteona, trg Largo di Tore Argentina, poznat je i kao Area Sakra. To je veliki trg na kome se nalaze ostaci četiri antička hrama i Pompejevo pozorište.

Upravo, na ovom mestu, 15. marta 44. godine pr.n.e. grupa senatora je izbola Julija Cezara na smrt. Jedan od atentatora bio je i Cezarov prijatelj, Marko Junije Brut.

Kako navodi časopis Smitsonijan, trg je otkriven tokom 1920-ih, dok su radnici rušili srednjovekovne kuće po nalogu fašističkog vođe Benita Musolinija.

Area Sakra – muzej na otvorenom

Od tada je ovo arheološko nalazište bilo zatvoreno za javnost, a moguće ga je bilo videti samo sa nivoa ulice. Iako zabranjen za posetioce, godinama je velika kolonija mačaka lutalica naseljavala ovaj trg.

Kada se transformiše u muzej na otvorenom, Area Sakra će imati uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i natkriveni izložbeni prostor. Radovi na projektu, koje finansira italijanska juvelirska kuća Bulgari, započinju sledećeg meseca.

https://www.instagram.com/p/CLr02LNBePR/?utm_source=ig_embed&ig_rid=e51fa5ac-9330-42d1-be7c-317031efb999

Nova atrakcija – jedan u nizu noviteta

Nova atrakcija se pridružuje nekolicini nedavnih noviteta u Italiji. U pitanju su znamenitosti koje su obnovljene ili otvorene po prvi put, a koje će dodatno obogatiti ponudu zemlje i obradovati sve ljubitelje istorije, arhitekture i arheologije. Jedna od takvih znamenitosti koja čeka turiste je i grobnica prvog rimskog cara. Takođe, u Pompeji (južno od Napulja, oko 225 km od Rima), restaurirana je i antička javna kuća, kao i objekat koji je služio za prodaju hranu. Obnovljen je i muzej Antikvarijum, prepun antičkog blaga, koji je ove godine prvi put posle nekoliko decenija počeo svakodnevno da prima posetioce.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare