Mjesto na kome je ubijen Cezar postaje turistička atrakcija - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mjesto na kome je ubijen Cezar postaje turistička atrakcija

U prestonici Italije, za sledeću godinu najavljena je nova atrakcija – lokacija za koju se veruje da je mesto gde je izvršen atentat na Julija Cezara. Ovo mesto bi, po prvi put, trebalo da bude otvoreno za javnost, ističe Travel magazine.

Smešten južno od Panteona, trg Largo di Tore Argentina, poznat je i kao Area Sakra. To je veliki trg na kome se nalaze ostaci četiri antička hrama i Pompejevo pozorište.

Upravo, na ovom mestu, 15. marta 44. godine pr.n.e. grupa senatora je izbola Julija Cezara na smrt. Jedan od atentatora bio je i Cezarov prijatelj, Marko Junije Brut.

Kako navodi časopis Smitsonijan, trg je otkriven tokom 1920-ih, dok su radnici rušili srednjovekovne kuće po nalogu fašističkog vođe Benita Musolinija.

Area Sakra – muzej na otvorenom

Od tada je ovo arheološko nalazište bilo zatvoreno za javnost, a moguće ga je bilo videti samo sa nivoa ulice. Iako zabranjen za posetioce, godinama je velika kolonija mačaka lutalica naseljavala ovaj trg.

Kada se transformiše u muzej na otvorenom, Area Sakra će imati uzdignuta šetališta, pešačke staze, kao i natkriveni izložbeni prostor. Radovi na projektu, koje finansira italijanska juvelirska kuća Bulgari, započinju sledećeg meseca.

Nova atrakcija – jedan u nizu noviteta

Nova atrakcija se pridružuje nekolicini nedavnih noviteta u Italiji. U pitanju su znamenitosti koje su obnovljene ili otvorene po prvi put, a koje će dodatno obogatiti ponudu zemlje i obradovati sve ljubitelje istorije, arhitekture i arheologije. Jedna od takvih znamenitosti koja čeka turiste je i grobnica prvog rimskog cara. Takođe, u Pompeji (južno od Napulja, oko 225 km od Rima), restaurirana je i antička javna kuća, kao i objekat koji je služio za prodaju hranu. Obnovljen je i muzej Antikvarijum, prepun antičkog blaga, koji je ove godine prvi put posle nekoliko decenija počeo svakodnevno da prima posetioce.

Danas objavljeno

Hju Džekman dijeli dirljivu uspomenu sa svojom bakom

Vanja A

Pomoću ovih trikova spriječite zamagljivanje naočala i stakala u automobilu

Vanja A

Indijski hram dom je jednom “vegetarijanskom” 70-godišnjem krokodilu

Vanja A

Ostavite komentar