Mještani zbog straha napuštaju domove u blizi novog migrantskog kampa - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Mještani zbog straha napuštaju domove u blizi novog migrantskog kampa

Vijest da će kasarna u Blažuju, nedaleko od Sarajeva, uskoro postati novi migrantski kamp u koji će biti dovezeni stanovnici neuslovnog kampa Vučjak kod Bihaća, uplašila je brojne stanovnike ovog mjesta.

Uvjerila se u to ekipa Klixa koja se zaputila na ovu lokaciju na koju bi, prema izjavama ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, za dvadeset dana trebali biti dovezeni prvi migranti iz Krajine.

Ograđeni objekat, prema onome što se vidi izvana, ne odaje utisak da bi se, kako je Mektić rekao, u ovom roku mogli završiti građevinski radovi i obezbjediti migrantima privremeno mjesto boravka u toku zime.

– Već smo ušli u posjed te kasarne, potrebno je završiti adaptacije, građevinske radove i očekujem da će za 20 do mjesec dana da počne primati prve migrante. Naš prioritet je da zatvorimo divlji kamp Vučjak – rekao je Mektić juče na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Kasarna Blažuj je samo šest kilometara udaljena od migrantskog centra Ušivak. Stanovnici ovog mjesta kažu kako su zabrinuti zbog problema sa kojim se suočavaju stanovnici susjednih Hadžića.

Mještani Ušivka i Hadžića ranije su najavljivali proteste ukoliko se broj migranata drastično poveća. S druge strane, mještani Blažuja su se već u velikoj mjeri odselili, a razlog je, kako odliv stanovništva, tako i strah koji osjećaju za sebe i svoju djecu.
Rekla je to jedna stanovnica u Blažuju, ističući da su bespomoćni.

– Nije nam jednostavno, ali ne znamo šta da radimo, ako je već tako odlučeno. Oko mene su već četiri prazne kuće. Ljudi su otišli, boje se za sebe i djecu. Ne znamo ko su ti ljudi, odakle dolaze, niti šta su u stanju uraditi, jer nisu nigdje registrovani – rekla je mještanka Blažuja ne želeći da njeno ime bude objavljeno.

Podsjetimo, nakon što je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić saopštio da su za smještaj migranata iz Vučjaka osigurane dvije kasarne – u Blažuju kod Sarajeva i Ljubačama kod Tuzle, uslijedili su protesti stanovnika Ljubača i Tuzle koji su poručili da “ljudima u nevolji treba pomoći, ali ne na tom lokalitetu”.

Izrevoltirani mještani su poručili da su zabrinuti za svoju bezbjednost, ali i bezbjednost migranata jer veći dio prostorija kasarne u Ljubačama kod Tuzle godinama nije u upotrebi, a okolno zemljište je minirano, što upozoravaju i postavljeni znakovi.

Vlada Kantona Sarajevo 18. novembra je održala hitnu sjednicu s koje je poručeno da neće dozvoliti otvaranje novih migrantskih kampova u Kantonu Sarajevo ukoliko to ne bude dio rješenja na nivou cijele države. Od Savjeta ministara je zatraženo da što prije preuzme odgovornost nad migrantskim krizom i da zaštiti, odnosno pojača nadzor istočne granice BiH.

U kasarni Ušivak kod Hadžića trenutno je smješteno oko 750 migranata, a ukoliko se za prihvat migranata osposobi i kasarna u Blažuju, situacija bi mogla postati neizdrživa za lokalno stanovništvo, upozorio je ranije načelnik Hadžića Hamdo Ejubović.

Klix,SrpskaInfo

Danas objavljeno

Dodik: Četvrti delegat u Domu naroda BiH bitan radi zaštite nacionalnih interesa Srpske

Vanja A

Šef srpskog podzemlja sletio u Beograd: Luka Bojović stigao u Srbiju nakon 10 godina

Vanja A

Dačić: Zbog mogućih terorističkih napada izbjegavati putovanje u Tursku, posebno u Ankaru

Vanja A

Ostavite komentar