Mještani Karanovca protiv kamenoloma: Spremni smo i tijelima braniti svoje naselje! - BIGportal.ba
Banja Luka

Mještani Karanovca protiv kamenoloma: Spremni smo i tijelima braniti svoje naselje!

Mještani banjalučkog naselja Karanovac protive se izgradnji postrojenja za eksploataciju kamena u Kamenolomu “Planina”, koje planira da realizuje kompanija “Integral inženjering” Slobodana Stankovića. Oni su istakli da su protiv bilo kojeg investitora koji dođe a da ima u planu investirati u kamenolom

Oni su se danas okupili u naselju da izraze svoje nezadovoljstvo. Danas se održava i javna rasprava, jer su građani, kako su za BUKU rekli, “zabrinuti za zdravlje djece i svih mještana ovog naselja”. Kako naglašavaju, svakodnevne eksplozije ugrožavaju njihove kuće i objekte.

Investitor “Integral inženjering” podnio je Zahtjev za odobrenje Studije uticaja na životnu sredinu za projekat eksploatacije tehničkog građevinskog kamena – krečnjaka na kamenolomu “Planina” – Banja Luka. Studiju je izradio Institut za građevinarstvo IG iz Banjaluke.

Građani su istakli da ih je kamenolom četrdeset godina gušio.

“Danas ste došli da nas ubjeđujete da će kamenolom biti ekološki i kao da će saditi cvijeće. Ovo je najgušće naseljeno mjesto u Kanjonu Vrbas”, rekao je jedan mještanin.

Jedan od mještana rekao je da njih niko ne treba ubjeđivati.

“Ne trebate nas ubjeđivati da ćete ovdje saditi cvijeće. Obratili smo se svim institucijama, gradskim, republičkim da nas odbrane. Mi smo spremni i životima da branimo svoje”, rekao je drugi građanin.

Još jedan mještanin rekao je da ovdje žive 40 godina.

“Jedna od rijetkih lokalnih zajednica u kojoj nema odliva stanovništva. Naši roditelji su ovdje rođeni, kao i mi. Mi smo odrasli uz kamenolom, miniranje i prašinu. Ovo je jedina zelena oaza u okolini Banjaluke. Nećemo dozvoliti kamenolom po bilo koju cijenu, svim dozvoljenim sredstvima ćemo se boriti”, istakli su.

Mještani ističu kako je vrijeme da se ujedine i usprotive otvaranju kamenoloma “Planina”.

Ljiljana Stanišljević, iz Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju, rekla je da su došli da bi građanima pokazali svoju prezentaciju.

Međutim, građani su odmah prekinuli izlaganje gospođe Stanišljević i istakli da ne žele da slušaju prezentaciju, jer ne žele kamenolom u svom naselju.

“Od otvaranja kamenoloma nema ništa. Hoćete da srušite planinu, a došli ste da nas ubjeđujete da je to fino”, rekli su mještani.

Slobodan Stanarević, odbornik Skupštine grada Banjaluka, rekao je da se na ovom skupu vidi kako građani reaguju, odnosno da ne žele kamenolom.

“Apelujem na Republiku Srpsku i Banjaluku da odluče koja sela su za šta i da se u tom pravcu razvijaju”, rekao je.

Mještanka Tatjana Berić rekla je da je ova rasprava namjerno danas održana, jer se održava Skupština Grada i Narodna Skupština, pa niko od odbornika ne može doći, a još je i 10 časova i mnogi građani rade.

Iz Ministarstva su rekli da im mještani dostave sva svoja mišljenja i da će se sve uzeti u obzir i da nisu imali namjeru da dođu tokom radnog vremena, već žele da rade sve javno.

BUKA

Danas objavljeno

Planirana isključenja el.enegije za 25.01.2022.godine

Vanja A

Zimska služba intervenisala u višim predjelima: Svi putevi na području Banjaluke prohodni

M.

Blaži pad broja pregleda u ARI i kovid ambulantama

M.

Ostavite komentar