Mjesta na kojima ne bi trebalo da držite zimnicu - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Mjesta na kojima ne bi trebalo da držite zimnicu

Već je počelo vrijeme kada koristimo ono što je kao zimnica pripremljeno, ali je važno da znamo gdje i kako treba da je skladištimo kako se ne bi pokvarila.

Ukoliko ste stavili tegle sa zimnicom na neko od ovih šest mjesta rizikujete da vrlo brzo ostanete bez zaliha koje ste pripremili za zimu.

1. U blizini izvora toplote

Ponekad se dešava da u nedostatku prostora, domaćice zimnicu odlažu u viseće dijelove kuhinje, na gornje police, što se nikako ne preporučuje.

Toplota od svih grijnih tijela u kući skuplja se u višim dijelovima stana što znači da će se tegle zagrijati, a ono što čuvate od zimnice u njima propasti od toplote. Ako ste ih kojim slučajem skladištili na ovakva mjesta, da bi sačuvali zimnicu premjestite je na hladno i mračno mjesto.

Čak i u savršeno sterilisanoj i zatvorenoj tegli zimnica može da se  pokvari: Evo gdje nikako ne smijete da je držite | Novi.ba

2. Otvorena terasa

Zimnicu nije preporučljivo držati ni na otvorenim trerasama, jer kada je jaka zima rizikujete da tegle smrznu i puknu, a kada je toplo mogu da se zagriju i da se sadržaj u njoj pokvari.

3. Frižider

Većinu onoga što ste ostavili kao zimnicu ne bi trebalo držati u frižideru. To se posebno odnosi na one proizvode koji u sebi sadrže šećer, kao što su džemovi i slatko od voća. Za držanje u frižideru pogodna je samo ona zimnica koja ima ograničen rok trajanja ili tegle sa kiselim krastavcima, šarenom salatom ili ajvarom koje ste već otvorili.

4. Mjesto na kome ima vlage

Mjesto koje se smatra za najbolje skladište zimnice je podrum. Smatra se da je u njemu stabilna i dovoljno niska temperatura, a i da je mračan. Međutim, ako u podrumu ima vlage, ovo nije dobro rešenje, jer zimnica može da se ubuđa.

(Telegraf)

Danas objavljeno

Dokazana direktna veza između nedostatka vitamina D i demencije

Vanja A

Stručnjaci otkrili koja je najzdravija konzervirana hrana

Vanja A

Razlozi zbog kojih bi trebalo da jedete grožđe

Vanja A

Ostavite komentar