Mjesecima ne izlaze iz domova: Da li je moguće prilagoditi se najhladnijem mjestu na svijetu? - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Mjesecima ne izlaze iz domova: Da li je moguće prilagoditi se najhladnijem mjestu na svijetu?

Mnogi tvrde da je Ojmjakon najhladnije naseljeno mjesto na Zemlji. Riječ je o selu koje se nalazi u istočnom delu Sibira.

Najniža temperatura izmerena je u februaru 1933. godine , a iznosila je 71,2 stepena ispod nule. To je broj koji ćete videti napisan na brojnim suvenirima u Ojmjakonu. Iako nikad više nije izmjerena ovako nista temperatura, zime su ovde poprilično oštre, pa je tako normalno da u januaru bude 50 stepeni ispod nule.

https://www.instagram.com/p/B7LblcIIscH/?utm_source=ig_web_copy_link

Nekada je Ojmjakon bilo mjesto na kojem su se stočari zaustavljali kako bi napojili irvase u obližnjem termalnom izvoru koji se nikad ne zaleđuje, ali danas je ovde dom za oko 500 stanovnika. Život u zimskim mesecima nije lak, ali stanovništvo se prilagodilo ekstremnim uslovima.

https://www.instagram.com/p/B6BTiSMjmLu/?utm_source=ig_web_copy_link

Zemlja je trajno zaleđena tokom cele godine i gotovo ništa ne uspeva, pa se stanovništvo uglavnom hrani ribom, irvasima i konjskim mesom kao i mlečnim proizvodima. Takođe, u šumi skupljaju divlje bobice koje mešaju sa smrznutim mlekom kako bi dobili ojmjakonski specijalitet nalik na sladoled kyorchekh.

https://www.instagram.com/p/B7JXSkMoSrM/?utm_source=ig_web_copy_link

Ovde nije dovoljan samo jedan par rukavica ili jedan kaput. Stanovništvo se oblači slojevito, ali sa mnogobrojnim komadima odeće. Ni činjenica da ne mogu upaliti motore automobila uopšte ne iznenađuje, ni što avioni ne mogu da poleti. U toku surove zime, stanovništvo izlazi iz svojih domova samo ako baš mora.

https://www.instagram.com/p/B6518-_HFxw/?utm_source=ig_web_copy_link

Čist vazduh i domaća hrana bez industrijske prerade doprinose zdravlju Ojmjakonaca, koji u proseku dugo žive. Na hladnoće su naviknuti čak i psi, a sibirski haskiji navodno mogu da spavaju i na otvorenom na temperaturama od -50 stepeni.

Izvor: B92

Danas objavljeno

Poslije crvenog tepiha, pravac plaža: Manekenka haljinu zamijenila minijaturnim bikinijem

Zeljka

Većina ih svakodnevno koristi, a ne zna koliko su štetne – ove tri stvari što pre izbacite iz kuće

Zeljka

Sudaranje pesnicama odlazi u zaborav: Rukovanje se vraća na velika vrata

Zeljka

Ostavite komentar